May 2020 - Faizzah Amir

Friday, 29 May 2020

Salam Jumaat ~ Salam 6 Syawal

Friday, May 29, 2020 3
Salam Jumaat ~ Salam 6 Syawal





Assalammualaikum korang.. Salam jumaat penghulu segala hari.. Salam 6 Syawal 1441H/2020M.. Hari ni aku nak tulis pendek-pendek je. Sedikit coretan yang selalu aku jadikan peringatan buat diri sendiri.. Bukan apa, selalu tercyduk jugak.. Kuikuikui..


Dalam hidup ni ~~

❤️ Nak berbuat kebaikan tak perlu memilih pada orang yang kita suka atau tidak

❤️ Nak berbudi tak perlu memilih pada orang yang pernah berjasa dengan kita atau tidak

❤️ Nak memberi tak perlu memilih pada orang yang pernah memberi pada kita ataupun tidak


P/s ~ Berbuat baiklah semata-mata mengharapkan keredhaanNYA





Thursday, 28 May 2020

Melayan Applikasi Pinterest

Thursday, May 28, 2020 0
Melayan Applikasi Pinterest
Sejenis suka install segala applikasi kat play store tu, aku ni kan ada je applikasi yang aku nak cuba. Tak kira la permainan ke, edit gambar ke, sosial media ke, kalau shopping online tu tak payah cakap la, selagi ada semua nak install.. Untung jugak laa henfon ni tak berat hehehe...



Baru ni install Pinterest. Dari dulu tertanya-tanya pinterest ni apa. Dah google pun still tak faham huhuhu.. Tapi disebabkan curious jugak, install la menambah stok kat fon. 



Wow. Not bad. Lain dari applikasi yang lain. Syok juga dok cuci mata tengok gambar. Search je kategori apa yang korang nak. Then save dalam kategori korang sendiri. Bila-bila pun boleh tengok. 



Banyak juga tips makeup, idea nak deko rumah pun berlambak boleh buat rujukan kat sini. Search je macam-macam keluar.. Ni setakat yang aku faham la pasal applikasi Pinterest ni. Aku pun baru nak cuba, mungkin banyak lagi benda best dalam Pinterest yang aku tak tahu. Kalau korang nak tahu macam-macam lagi pasal Pinterest ni, kena la install sendiri. Yang dah ada teruskan je layannn.... 

Ok sebelum aku cau, kejap je hari ni dah raya kelima kita ye.. Aku masih lagi dok mengunyah kerepek dengan kuih raya, tetamu tak boleh nak beraya macam dulu-dulu kan... Tak apa la... Demi kesejahteraan bersama... Tetap nak ulang banyak kali tau. Biarlah.. Kot ada di antara kita yang terlupa, ingatkan balik... Ok jumpa lagi entri seterusnya.. Salam 5 Syawal... 

Wednesday, 27 May 2020

Wordless Wednesday ~ Salam Raya Keempat

Wednesday, May 27, 2020 3
Wordless Wednesday ~ Salam Raya Keempat



Gambar throwback je. Hari ni da raya keempat. Musim PKPB ni duduk rumah je. Nak buat apa ye hari ni?

Tuesday, 26 May 2020

Segmen Hari Raya by Ummi

Tuesday, May 26, 2020 4
Segmen Hari Raya by Ummi



Hai korang, kalau boring memerap kat rumah je raya ni, jom laa luangkan masa join segmen hari rata dari ummi ni... Mudah je nak join.. Klik je banner tu dan follow syarat-syaratnya

Monday, 25 May 2020

Cerita Raya PKPB Lagi....

Monday, May 25, 2020 10
Cerita Raya PKPB  Lagi....



Tahun ni raya aku takde la juga meriah sangat. Biasa-biasa je. Dalam rumah pun cumq ada aku, anak, mak & ayah. Anak tunggal kan hehehe... Suami aku pun masih bertugas dinperantauan.. Kalau tahun-tahun lepas alhamdulillah meriah la sebab mak dengan ayah anak sulung belah keluarga masing-masing, jadi setiap kali raya ramai berkumpul sini. Tapi tahun ni raya norma baru. Raya PKPB. Tak boleh berhimpun lebih dari 20 orang, jadi kami berkorban la masing-masing raya kat rumah sendiri. Kalau kunjung mengunjung pun melalui video call jela. Begitu jugalah dengan family belah suami aku. Satu hari semalam video call jela weollss...


Menu raya semalam pun cuma nasi impit, pulut kuning dan rendang ayam dan daging. Tak banyak pun tapi saja nak bagitahu semua disediakan by me ye hahaha... Dalam keadaan tangan yang baru sihat ni... Pelan nak masak nasi minyak juga, tapi mak cakap buat hari lain pulak memikirkan raya tahun ni tetamu tak boleh datang kan.. Nanti membazir pulak katanya...




Kuih-kuih raya dan kerepek macam biasa la. Yang tu tak boleh tak hadoo.. Sebab aku yang suka sangat heeee... Tak habis review lagi pasal kuih raya yang aku beli tau. Nanti cerita khas kat entri lain.. Bagi kredit pada yang buat la kan...

Tengok dua2 gambar ni muka anak aku serius bebenor... 

Baju dengan tudung pun walaupun baru tapi lama dah beli nya.. Trend baju pun keluaran lepas. Baju beli kat Fazbulous. Shawl tu dari Duckscarves tqpi stok lama punya. Kalau cari kat katalog depa memang dah tak ada sebab dah lama hehehe.. Dari awal tahun tak silap lepas tu dok perap dalam almari. Suka beli lebih-lebih ada lagi yang tak pakai tapi kita simpan pulak untuk next raya hehehe.... Baju anak dengan suami pulak beli kain kat Jakel dari tahun lepas lagi. Then upah jahit je kat tailor Koleksi Sentuhan Aznani.



Tang makeup je frust sikit, order kat sephora last minit tak menyempat la nak sampai awal. Lagipun shipping dari Singapore... Musim-musim covid-19 dan pkp ni kena bersabar sikit. It's ok kita makeup jela apa adanya. Janji tak pucat walaupun aku rasa masih nampak pucat muka aku biasalah tangan orang tak reti makeup... Hahahaha...

Oklah nak sambung merendang lagi hari ni. Walaupun tak ada tetamu tak sangka laku keras jugak kan makanan kat meja tu hehehe... Alhamdulillah. Kenyang perut hati senang. Makan-makan juga tapi kesihatan jaga tau.. Ingatan terutamanya untuk diri sendiri ni.. Hehehe....

Sunday, 24 May 2020

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 | Salam Syawal 1441H

Sunday, May 24, 2020 5
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 | Salam Syawal 1441H





Alhamdulillah..Sebulan kita menjalani ibadah berpuasa di bulan ramadhan, hari ini tibalah hari kemenangan bagi seluruh umat islam.. Allahuakbar...

Walaupun tahun ni kita menyambut hari raya aidilfitri masih di dalam suasana PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) di mana kita tak boleh merentas negeri untuk balik beraya ke kampung macam tahun-tahun sebelum ni, tak boleh kunjung mengunjung, namun bagi aku setiap kali hari raya aidilfitri ada keistimewaan tersendiri. Sambutlah hari kemenangan kita dengan penuh kesyukuran atas limpah nikmat dariNYA..

Macam aku, walaupun tahun ni masih lagi beraya dengan ibu bapa, tapi ni tahun kedua raya berjauhan dengan suami tercinta.. Suami bertugas di perantauan demi negara tercinta... Ni juga tahun kedua juga firas belum merasa lagi raya pertama dengan ayahnya, in sya Allah tahun depan ye busyukk masham ibu... nak buat macam mana kan, dah kami berkongsi si dia dengan negara, hehehe... Semoga suami dan rakan-rakan, juga buat semua petugas barisan hadapan dipermudahkan urusan dan sentiasa di dalam peliharaanNYA...


Buat pembaca faizzah amir dot com, geng jdt blogger, rakan-rakan blogger lainnya, fiza ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin... Ampun dan maaf sekiranya ada penulisan fiza yang mengguris hati dan perasaan ke.. Kosong-kosong ye...

Dan.... nak pesan lagi sama-sama la kita bekerjasama demi menangani virus covid-19... Raya di rumah masing-masing.. Kalau kita bekerjasama, fiza yakin raya tahun depan kita akan kembali dapat kunjung mengunjung balik ke kampung macam dulu-dulu. Tahun ni kita sabar dulu tau. Ikut arahan dari kerajaan. Kita mesti menang! Semoga virus covid-19 akan hilang sepenuhnya in sya Allah...

Semoga syawal kali ini membawa sejuta kebahagiaan dan kenangan manis buat kita semua... In sya Allah.. Aaminn aaminn ya rabbal alamiinn...



Saturday, 23 May 2020

Segmen Exchange Bloglist PKPB 2020 by Blog Adianiez

Saturday, May 23, 2020 5
Segmen Exchange Bloglist PKPB 2020 by Blog Adianiez



Hai korang, sambil-sambil buat persiapan raya ni jom la luangkan masa join segmen ni. Senang je syaratnya nak tahu klik je banner kat atas ni. Selamat bersegmen & good luck!

Friday, 22 May 2020

Brownies & Cookies Kakak Sepupu Buat

Friday, May 22, 2020 2
Brownies & Cookies Kakak Sepupu Buat



Kali ni nak cerita pasal cookies dan brownies yang aku beli untuk raya tahun ni. Raya kat rumah sendiri pun mestilah meriah kan. Kena macam-macam ada like tahun-tahun sebelum ni. Hehehe


Cookies choc chip ni dari last year lagi memang order dengan sepupu. Hari tak raya pun memang syok layan cookies dia ni. Rangup, sedap fefeeling famous amos gitu hahaha...

Tahun ni masa dia open order awal ramadhan haritu dah teruja tapi dalam masa yang sama terfikir macam mana cousin tu nak hantar sebab undang-undang pkpb tak boleh rentas negeri kan. Sepupu aku ni pulak kat Wangsa Maju KL nun... So hampir-hampir la aku lupakan je hasrat nak order cookies.

Tapi orang kata kalau rezeki tak ke mana kan kan... Tak berjumpa pun tetap boleh order cookies.. Oh ye tahun ni kak sedara aku ni tambah menu niaga dia buat 'brownies kedut'.. So aku try la order dua kotak. Dan bukan nak puji lelebih sebab sepupu sendiri, tapi brownies dia memang kategori superb laa... Lembut tak keras sangat... Ketagihan tak muak makan hahaha...



Oklah semoga sepupuku berjaya di dalam perniagaannya ini walaupun musim pkp ni terhad sikit. In sya Allah ada rezeki walau tak boleh bisnes rentas negeri... Tengok kat facebook dia pun sehari ke sehari ada je customer berdekatan yang repeat order. Semoga sentiasa dilimpahkan rezeki ye along. In sya Allah tahun depan panjang umur, murah rezeki kita order lagi. Tahun depan in sya Allah raya kita berjumpa kunjung mengunjung lak... Tahun ni kita raya kat rumah memasing jela dulu ea layan cookies depan tv.... Hehehe...




Thursday, 21 May 2020

Tart Nenas Cik Aien Dah Habis!

Thursday, May 21, 2020 5
Tart Nenas Cik Aien Dah Habis!


Dari sebelum bulan ramadhan haritu teringin sangat nak makan kuih raya. Salah satu yang aku teringin ialah kuih tart nenas. Nak buat tapi tangan ni dah lama membuat, kang jadi tart merapu hukhuk...

Belek status kat whatsapp dah rezeki bak kata orang, melintas pulak kuih tart nenas Cik Aien. Terliur iollss nampak tart gebu gebas haaaa... Cik Aien kenal dari suami kitorang satu kem. Jadi memang selalu la follow skodeng2 apa yang masing-masing buat kan..



Sebenarnya last year pun dah pernah beli kuih tart nenas Cik Aien. Tapi beli sebalang kecik je time tu. Tak puas makan dah setel. Tak tunggu lama tahun ni bila Cik Aien dah start mengopen order, aku pun laju jelaa... Beli dua balang sekali kononnya nak simpan untuk raya sebab mulut aku ni bukan boleh percaya sangat bila benda kudapan dah di depan mata lagi-lagi musim pkp ni kan.... Hehehe

Suami bawa naik motor macam ni la kejadiannya... 

Sampai kat aku awal ramadhan haritu kuih tart nenas ni. Kesian Cik Aien susun elok-elok, suami aku bawa balik naik motor ala-ala merempit pulak. Tak apa laa yang penting rasanya masih piawww...



Mula-mula try rasa 3biji je tau... Pelawa mak ayah dengan suami juga. Lembut sedap dengan jem nya ish ish rapuh kat dalam mulut.

Esok-esok berbuka jamah lagi dan lagi dannnn.... Tak sedar habis sebalang. Hadoii laa non stop makan. Dan beberapa hari je lagi nak raya ni cek balang tengok omg tinggal habuk je!?! So nak salahkan siapa ni? Diri sendiri? Cik Aien? Siapa suruh Cik Aien buat tart gebu gebas sangat. Kan dah jadi kuih berbuka bukan kuih raya. Hehehe...

Bila kuih raya dah jadi kuih puasa

Apa pun tak apalah ada rezeki raya tahun depan kita order lagi kuih tart nenas dengan Cik Aien... Semoga murah rezeki Cik Aien ye...

Wednesday, 20 May 2020

Wordless Wednesday ~ Kuali Baru

Wednesday, May 20, 2020 2
Wordless Wednesday ~ Kuali Baru




Jenggg....kuali baru dah tiba. Tak sabar nak meRendang untuk raya nanti!

Tuesday, 19 May 2020

Jom Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Menarik Dari ISSEOYO

Tuesday, May 19, 2020 0
Jom Berbuka Puasa Dengan Pelbagai Menu Menarik Dari ISSEOYO






Dah nak penghujung ramadhan ni malas pulak rasanya nak masak. Rasa nak beli je. Tapi tak rasa juga nak keluar pergi beli. Lagipun masih tempoh pkpb kan sekarang ni. Hehehe...

So aku bukak la group whatsapp bazaar yang aku join dari sebelum bulan puasa, lagi tau. Tapi belinya idok hahaha... Jadi cctv je sebelum ni. Baru tergerak hati nak beli. Alhamdulillah. Moga dipermudahkan dan dilimpahkan rezeki buat semua peniaga-peniaga bazaar ramadhan walaupun berniaga secara online tahun ni.

Tengok satu bazaar yang bernama ISSEOYO ni tertarik pulak rasa nak cuba makanan yang diorang jual. Try order mee rebus biasa untuk mak ayah aku (lupa nak ambil gambar), untuk aku mood korea western sikit, aku beli 'burger cheese banjir' dan 'ayam goreng sos mayonis & cheese'.




Alhamdulillah. Puas hati sangat sedap-sedap belaka semuanya. Makan sikit-sikit lepas terawih rilek-rilek depan televisyen boleh sambung mengunyah lagi.. Hehehe... Syok juga sesekali gini rehat tak payah masak ada banyak masa lebih untuk buat ibadat di bulan puasa ni kan kan....



Ok korang kalau teringin nak cuba menu-menu dari ISSEOYO ni boleh la try whatsapp diorang www.wasap.my/0196876982



📌 Delivery sekitar kawasan BANDAR TIRAM/TAMAN BUKIT TIRAM/BESTARI INDAH/PUTRI WANGSA/FELDA ULU TEBRAU/SAUJANA KOTA TINGGI/RESA CEMERLANG/DESA JAYA/PELANGI INDAH/JOHOR JAYA/PLENTONG/TAMAN DAYA & SEKITARNYA.

📌 Open order sehingga 4.00PM setiap hari

📌 Delivery bermula jam 5.00PM hingga 7.00PM

📌 Caj delivery bermula dari RM1-RM10 mengikut kawasan

Ok korang, selamat menjalani ibadah di bulan ramadhan dan berbuka puasa nanti ye...

Monday, 18 May 2020

Rezeki Dapat Hadiah Makeup Menang Segmen Blog Mamapipie

Monday, May 18, 2020 4
Rezeki Dapat Hadiah Makeup Menang Segmen Blog Mamapipie







Alhamdulillah. Rezeki di ramadhan ke 25 hari ini. Nak cakap rezeki raya pun boleh juga hehehe... Abam poslaju datang hantar hadiah set makeup yang aku menangi dari segmen blog mamapipie. Wahhh makin melaram la raya nanti kikiki...

Boleh dikatakan ni pertama kali aku menang segmen dapat hadiah tau. Selalu memang suka sangat join segmen-segmen yang dianjurkan rakan-rakan blogger, selain dari support geng blogger, aku pun dapat tambah kenalan blogger dan naikkan lagi pv blog aku ni.

Tapi kali berganda pula rezeki Allah nak bagi kan nak dekat raya ni. Syukur. Happy sangat. Thanks a lot mamapipie sebab bagi fiza peluang menyertai segmen ni. Semoga mamapipie dilimpahkan rezeki dan dipermudahkan urusan seharian.

In sya Allah ada rezeki nanti aku pulak yang buat segmen untuk rakan blogger. Semoga korang sentiasa support dan beri tunjuk ajar kat aku tau.. Ok aku nak pi sambung buat kerja sat... Next entri kita cerita-cerita lagi ye....

Sunday, 17 May 2020

Bila Alahan Menjengah....

Sunday, May 17, 2020 6
Bila Alahan Menjengah....








Betul laa bak kata orang, makan tu berpada-pada.. Jadi macam kisah aku, dah tau allergic dengan seafood still kalau dapat mamam seafood tak beragak-agak.. Kan dah mendapat.. Salah sendiri ler...

Tak salah pun makan seafood, tapi entah macam mana aku ngap terlebih dos.. Selalu makan secara behave memang tak ada efek apa-apa pun.

So dah makan tak reti control tu, lepas tu gatal tergaru-garu. Ni lagi satu tabiat buruk aku, dah tahu bila gatal tu garu jadi makin teruk, tapi degil juga nak garu. Tak pakai kuku pun pakai tuala pun nikmat huhuhu nikmat ye.. Then syok sangat menggaru bangun tidur sampai luka bernanah tempat yang digaru tu. Pedihnya lahaii.. Dah tu redha la semalam pergi klinik adham dapat la habuan ubat berkoyan.. So berapa hari ni menu pencuci mulut berbuka puasa aku is ubat ubatan...

Apa pun janji sihat balik udah ler... Ikut nasihat doktor adalah yang terbaik. Berpantang pantang dahulu, bermakan makan kemudian... Ehhh bole ke gitu... Hehehe....

Korang doakan aku sihat ye. Semoga korang pun sihat-sihat saja dalam bulan ramadhan yang berkah ni. Jaga diri. Jaga kesihatan. Berapa hari je lagi nak raya kan... Selamat hari raya la la la... Eh nanti la cerita pasal raya kat next entri pulak..

Saturday, 16 May 2020

16 Mei 2020 ~ Selamat Hari Guru Buat Semua Warga Pendidik

Saturday, May 16, 2020 2
16 Mei 2020 ~ Selamat Hari Guru Buat Semua Warga Pendidik




16 Mei 2020. Selamat Hari Guru buat semua pendidik. Terutamanya mak aku yang dah pencen 7 tahun kat rumah, cikgu-cikgu yang pernah mengajar aku dari Tadika Kemas Taman Sri Pandan, Sekolah Kebangsaan Sri Amar, Sekolah Menengah Kebangsaan Majidi Baru, dan pengalaman pernah belajar di International University Kuala Lumpur (IUKL) walaupun sekejap hehehe...Selamat Hari Guru juga buat semua pembaca dan blogger yang bergelar guru ye...

Terima kasih buat semua pendidik. Tanpa mereka siapalah kita kan. Semuanya bermula dari mereka yang mengajar mengenal asas-asas pelajaran dan sahsiah agar kita menjadi orang yang berguna.

Ok. Semoga semua guru-guru dan pendidik sentiasa dipermudahkan urusan dalam mendidik anak bangsa dan memperoleh rahmat dariNYA. Semoga ilmu yang dicurahkan diberkati dan memberi manfaat buat kita semua in sya Allah...

Friday, 15 May 2020

Lirik Lagu Suasana Hari Lebaran ~ Sufian Suhaimi, Luqman Faiz, Fieya Julia, Aiman Tino, Fara Hazel, Yazid Izaham

Friday, May 15, 2020 4
Lirik Lagu Suasana Hari Lebaran ~ Sufian Suhaimi, Luqman Faiz, Fieya Julia, Aiman Tino, Fara Hazel, Yazid Izaham




    Credit picture to ~ IG ariesmusicpro



              Sumber video ~ YouTube




              Komposer : Siso Kopratasa
              Penulis Lirik : S. Atan
              Tahun : 2020


Lebaran suci kembali menjelma
Ramadhan pergi meninggalkan kita
Desa dan kota bermandi cahaya
Cahaya mentari pagi lebaran di pagi

Bahagia teman sanak dan saudara
Gembira ayah dan bonda tercinta
Anak cucu sudah di depan mata
Pulang berhari raya

Lebaran mulia menghimpun kita semua
Bertahmid marhaban bersama penuh ceria
Mohon keampunan dan maaf di pagi raya
Moga zahir batin sempurna di hari raya

Selamat selamat selamat
Hari raya
Yang miskin yang kaya semua
Bergembira

Selamat selamat selamat
Hari raya
Semoga lebaran mulia
Bercahaya

Lebaran mulia menghimpun kita semua
Bertahmid marhaban bersama penuh ceria
Mohon keampunan dan maaf di pagi raya
Moga zahir batin sempurna di hari raya

Selamat selamat selamat
Hari raya
Yang miskin yang kaya semua
Bergembira

Selamat selamat selamat
Hari raya
Semoga lebaran mulia
Bercahaya

Selamat selamat selamat
Hari raya
Yang miskin yang kaya semua
Bergembira

Selamat selamat selamat
Hari raya
Semoga lebaran mulia
Bercahaya




🎶 Walaupun aku suka banyak lagu-lagu raya evergreen, tapi bagi aku lagu 'Suasana Hari Lebaran' yang menampilkan artis yang punya pengikut tersendiri seperti Sufian Suhaimi, Fieya Julia, Luqman Faiz, Aiman Tino, Fara Hazel & Yazid Izaham harus diberikan kredit juga. Tengok jela komposer dan penulis lirik lagu ni kan, Siso Kopratasa dan S.Atan otai yang bukan calang-calang. So korang yang belum dengar lagu ni, meh layan. Hiburkan hati walaupun raya kita #StayAtHome
Don't sedih-sedih ea.... Raikan lebaran yang bakal tiba dengan penuh kesyukuran....

Thursday, 14 May 2020

Body Scrub Turmeric The Beauty Hacks ~ Scrub Berasaskan Kunyit Untuk Kecantikan Kulit

Thursday, May 14, 2020 9
Body Scrub Turmeric The Beauty Hacks ~ Scrub Berasaskan Kunyit Untuk Kecantikan Kulit


Siapa kat sini suka body scrub? At least seminggu sekali kan? Lulur-lulur... Bagi sental sikit daki-daki dan kulit mati yang bertapak kat kulit tu.. Hahaha.. Yela kadang daki ni kadang sental macam mana pun degil tak mau tanggal. Lagi-lagi tang kat bawah lengan, lutut dan siku. Tak syok la kalau part yang lain bersih yang tu tak bersih.


Ok aku nak recommend kat korang produk body scrub dari The Beauty Hacks ni. Body Scrub Turmeric. Atau dalam bahasa melayunya scrub kunyir or lulur kunyit. Kunyit yang kita memang tau banyak fungsi kunyit untuk kecantikan bukan je sebagai bahan masakan je hehehe.. Antaranya mengatasi kulit berminyak, melewatkan proses penuaan, melembutkan kulit merekah di bawah tumit dan banyak lagi la.



Ok jom sambung balik cerita pasal Body Scrub Turmeric ni. First guna benda ni aku rasa macam wuuuu nak duduk lama dalam bilik air la macam ni... Bau scrub ni serius wangi sangat. Rasa segar dan tenang gitu haihh...

Hah dan inilah dia antara kelebihan Body Scrub Turmeric ni ~~

🍂 Mengecutkan jerawat di belakang badan.

🍂 Menjadikan kulit lebih lembut dan licin.

🍂 Memudarkan parut luka di badan.

🍂 Membuang sel sel kulit mati.

🍂 Mengatasi warna kulit tidak sekata.

🍂 Mencerahkan kulit badan.



Haaa so apalagi korang, kalau nak cerah satu badan tu boleh la cuba Body Scrub Turmeric dari The Beauty Hacks ni. Macam aku baru seminggu guna nampak juga la perubahan jerawat badan tu makin pudar tanpa kesan parut. Best kan kan? Tak best? Cuba dulu ler baru tahu...

Ok nak mudah dan cepat boleh terus contact salah seorang agen The Beauty Hacks ni. Dia pun banyak nak buat jualan penghabisan stok produk The Beauty Hacks. Boleh la whatsapp tanya sis Mawar www.wasap.my/60197769571

Wednesday, 13 May 2020

Wordless Wednesday ~ Nasi Tomato

Wednesday, May 13, 2020 3
Wordless Wednesday ~ Nasi Tomato




Nasi tomato untuk berbuka. Lauk pauk on the way.......

Tuesday, 12 May 2020

Resepi Telur Puyuh Masak Kari Kering Mudah dan Pantas

Tuesday, May 12, 2020 4
Resepi Telur Puyuh Masak Kari Kering Mudah dan Pantas

Teringat salah satu menu sahur tadi. Aku sahur kadang bila mood tak berapa rajin tu memang cari yang mudah dan cepat untuk dimasak. Alhamdulillah. Berselera family makan lauk telur puyuh ni masa bersahur tadi. Ni aku share resepinya kat sini kalau korang sudi mencuba.....









RESEPI TELUR PUYUH MASAK KARI KERING

Bahan-bahan
Telur Puyuh
Kentang
Rempah 4 sekawan
Bawang dan halia kisar
Lada kisar
Serbuk kari
Cili merah
Garam
Serbuk perasa

Cara-cara
Kentang dipotong-potong dan digoreng terlebih dahulu. Asingkan. Tumiskan rempah 4 sekawan bersama bawang dan halia yang telah dikisar. Letakkan lada kisar ikut pedas macam mana yang korang suka. Letakkan serbuk kari tumis seketika. Bubuh garam dan serbuk perasa secukupnya.  Kemudian masukkan telur puyuh. Akhir sekali, masukkan kentang yang telah digoreng tadi dan juga cili merah. Gaul rata sampai kering. Sedia untuk dihidangkan. 

Monday, 11 May 2020

Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela

Monday, May 11, 2020 2
Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela

Jom korang memeriahkan pula segmen bloglist Cik Miela. Ada beberapa hari je lagi sebelum tarikh tutup penyertaan pada 15 Mei 2020. Klik je banner kat bawah ni. Good luck!!


Sunday, 10 May 2020

Happy Mother's Day 2020!

Sunday, May 10, 2020 4
Happy Mother's Day 2020!





Assalamualaikum. Salam 17 Ramadhan 1441H. Salam Nuzul Al-Quran juga. Semoga kita semua dalam keadaan sihat dan dipermudahkan dalam menjalani ibadah puasa.

Hari ini juga 10 Mei 2020 merupakan sambutan hari ibu di seluruh dunia. Buat korang yang belum tahu, sambutan hari ibu atau mother's day di seluruh dunia disambut pada hari Ahad minggu kedua bulan Mei setiqp tahun.

Happy Mother's Day, Selamat Hari Ibu fiza ucapkan terutamanya buat ibu kandung sendiri, ibu mertua fiza yang di Cheras tu, untuk diri sendiri hehe nak jugak laa kan, dan buat semua mak-mak, umi-umi, ibu-ibu, mother-mother, mama-mama, mummy-mummy all around the world.

                     My ibu kandung

                     My ibu mertua


         Yang botak itu semestinya my anak kandung laa.. Hehehe

Ok itu je nak mengomel hari ni. Sebab otak ni runsing memikir nak masak apooo untuk berbuka petang nanti. Hehehe. Korang berbuka apa tu? Mesti macam-macam kan? Alhamdulillah. Selamat berpuasa tau dan beramal ibadah. ❤️

Saturday, 9 May 2020

Resepi Sup Daging atau Ayam Kuah Pekat Sedap

Saturday, May 09, 2020 5
Resepi Sup Daging atau Ayam Kuah Pekat Sedap






Sedap juga kan sekali sekala masak sup daging atau ayam. Lagi-lagi bulan ramadhan ni. Boleh la dihidangkan sama ada masa berbuka puasa atau bersahur. Mudah pun ye nak masak, suami, mak ke anak mesti suka punya. Untuk sambutan hari ibu pun ok juga. Mesti mak korang terharu rasa masakan korang. Hehehe....

Resepi ni aku memang pernah test untuk daging dan ayam. Memang kegemaran family aku. Aku suka kuah pekat-pekat. Buat meratah pun sedap ataupun makan dengan roti ke kan. Dalam video tu aku ada record yang sup daging je. Sama je bahannya. Nak tahu resepi sup daging atau ayam cara aku, meh la usha2 resepi sendu aku kat bawah ni. Hehehe....







Resepi Sup Daging atau Ayam Kuah Pekat Sedap 

Bahan - Bahan
Rempah Empat Sekawan
Bawang dan halia (separuh dikisar separuh lagi dipotong) 
3 sudu rempah sup
Daging lembu atau ayam 
Air rebusan daging atau ayam
Kentang (Dipotong dadu, tapi kalau tengok kat video aku tu suami suka makan kentang  pattern potong memanjang) 
Sup bunjut
Air perahan limau kasturi
Garam
Daun sup
Bawang goreng


Cara-cara
Tumiskan empat sekawan bersama bawang dan halia yang telah dipotong dan dikisar. Bila dah kekuningan sedikit, masukkan rempah sup tumis hingga naik baunya, masukkan pula air rebusan ayam atau daging. Masukkan ayam atau daging dan kalau daging biar lambat sikit sampai daging tu empuk/lembut. Masukkan sekali kentang tunggu sampai empuk jugak. Sambil-sambil tu boleh la korang masukkan sup bunjut. Bila daging dengan kentang dah empuk, masukkan air perahan limau kasturi, agak-agak la nak banyak mana, kalau suka masam-masam bubuh lebih sikit. Then letak garam secukup rasa dan daun sup. Taburkan bawang goreng. Ok selesai sudah, sup ayam atau daging dah boleh lah dihidangkan. 



Friday, 8 May 2020

Segmen Bloglist SitiYangMenaip 1/2020

Friday, May 08, 2020 6
Segmen Bloglist SitiYangMenaip 1/2020




Hi kali ni, aku nak ajak korang memeriahkan segmen blog SITIYANGMENAIP.

Cepat. Esok 9 Mei 2020 tarikh akhir penyertaan. Klik je banner tu dan follow syarat-syaratnya. Good luck!

Thursday, 7 May 2020

Kisahnya Unboxing Sephora 3 Bulan Lepas

Thursday, May 07, 2020 3
Kisahnya Unboxing Sephora 3 Bulan Lepas






Ni sebenarnya parcel sephora dari bulan february. Throwback2 jela ea. Kira macam nak buat entri masa parcel sampai tu, dah siap record, snap gambar, edit apa semua. Lepas tu since Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lupa terus. Sebab aku simpan kat almari dalam bilik paling kecil dalam rumah aku ni. Tu terperap sampai lupa.

Kira macam entri tercicir la ni. Hahaha. Tak apa lah, daripada berhabuk, elok la kita story mory kat sini. Ni pun aku dok teringat pasal parcel sephora yang ni sebab aku baru lepas order lagi barang makeup kat sephora online semalam. Terjumpa history barang yang aku order sebelum ni. Hehehe. Sephora sekarang kan tengah on "Beauty Pass Sale" sampai 7 Mei 2020. Last harini wehhh... Pi cepat-cepat order apa yang korang nak. 20% Off untuk Gold & Black Member. 15% Off untuk White Member. Untuk pembelian melalui Sephora Online je tau. Peluang ni nak topup barang makeup untuk raya kan.

Ok sambung cerita balik pasal barang Sephora yang aku beli bulan lepas. Beli dua barang je. Jom tengok dengan gambar sekali kat bawah ni hah apa yang aku beli. Dua-dua belum guna. Nanti aku dah guna aku review best ke tak. Korang kena lah stay tuned. Hehehe.




PIXI Brow Tamer Brow Gel Transculent ~ Yang ni untuk bagi kemas lagi kening aku yang boleh tahan lebat dan serabut ni. Sebelum ni pakai berus pun macam tak berapa nak kemas jugak. Pernah tengok Youtuber pakai ni elok kemas je so kita try pakai yang ni pulak tengok macam mana perginya kening aku nanti. Kuikuikui..... 



TARTE Tarteist™ PRO Glow to Go Pallette ~ Nak bagi pipi pau aku ni nampak slim sikit, dagu kasi runcing, hidung mancung, tu yang beli benda alah ni walaupun aku sendiri tak pasti aku reti guna ke idok hahaha. It's ok nanti kita cari tutorial kat YouTube.



Yang ni aku dapat kira gift dari Sephora sebab dah jadi ahli black member. Yihaaaa. Apa ada dalam box tu? Nanti kita cerita kat entri yang lain ye dan macam mana nak jadi ahli Black Member Sephora. 

Wednesday, 6 May 2020

Wordless Wednesday ~ Burasak

Wednesday, May 06, 2020 8
Wordless Wednesday ~ Burasak




Aga kareba? Moga-moga Aidilfitri 2020 yang bakal menjelang ni ada rezeki berjuadahkan burasak lagi di pagi raya. Mana la nak cari daun pisang berdekatan ye. Kalau kat kampung semua depan mata..... 

Tuesday, 5 May 2020

Segmen Bloglist PKP 2020

Tuesday, May 05, 2020 8
 Segmen Bloglist PKP 2020





Assalamualaikum.. Haii.. Jom sama-sama kita join segmen ni. Tinggal beberapa hari je lagi. Masih sempat kalau korang nak join. Klik je banner di bawah ni dan ikuti syarat-syaratnya. Selamat bersegmen!








Peristiwa menarik dan tak dijangka masa tempoh pkp ni fiza jadi minat nak mencuba pelbagai aktiviti kat rumah antaranya menanam pokok bunga, kalau dulu tolong siram pokok-pokok bunga mak jela fiza tahu. Haha sekarang minat tu datang bila bangun pagi je mesti nak tolong mak habiskan masa kat halaman rumah. Rasa segar mata walaupun tak dapat keluar sangat masa pkp ni kan.


Monday, 4 May 2020

Biskut Krim Kraker Goreng Telur

Monday, May 04, 2020 8
Biskut Krim Kraker Goreng Telur








Dah lepas berbuka semalam lepas solat apa semua lapar lagi lorhhh... Haihhh sejenis perut yang tak mendengar kata gitu la kan.

Fikir-fikir nak makan apa ea. Berbuka tadi masak ngam-ngam je. Ada pun nasi untuk sahur esok tapi tak mau ler makan nasi sekarang.

Sambil memikir tu baca group whatsapp kawan-kawan satu asrama masa study kat Kajang dulu. Tiba-tiba teringat pulak antara makanan kegemaran yang selalu aku buat kat pantry hostel bila mood malas nak pergi cafe atau poket tengah sendu hehehe...

Biskut Krim Kracker Goreng Telur! Haha boleh terfikir masa scroll baca mesej-mesej kat group whatsapp tu padahal depa tak ada bukak cerita pasal makanan pun.

Kebetulan stok biskut krim kracker banyak kat rumah since pkp ni. Sebab tu biskut favourite ayah dengan suami aku. So buatlah kan.

Bukan susah pun. Pukul sebiji telur macam nak buat telur dadar tu, letak lada hitam sikit, biskut krim kraker tu celup kat telur dan goreng kat kuali. Ala2 roti telur pun ada bak kata laki aku. Tapi ni versi biskut. Kalau yang belum pernah rasa, boleh la cuba. Tengok kat video aku tu hah, lagi mudah dan pantas. 5 minit je dah dapat makan.

Ok korang selamat menjalani ibadah puasa. Teruskan StayAtHome. Kita masih berjuang!