Faizzah Amir

Tuesday, 26 May 2020

Segmen Hari Raya by Ummi

Tuesday, May 26, 2020 0
Segmen Hari Raya by Ummi



Hai korang, kalau boring memerap kat rumah je raya ni, jom laa luangkan masa join segmen hari rata dari ummi ni... Mudah je nak join.. Klik je banner tu dan follow syarat-syaratnya

Monday, 25 May 2020

Cerita Raya PKPB Lagi....

Monday, May 25, 2020 7
Cerita Raya PKPB  Lagi....



Tahun ni raya aku takde la juga meriah sangat. Biasa-biasa je. Dalam rumah pun cumq ada aku, anak, mak & ayah. Anak tunggal kan hehehe... Suami aku pun masih bertugas dinperantauan.. Kalau tahun-tahun lepas alhamdulillah meriah la sebab mak dengan ayah anak sulung belah keluarga masing-masing, jadi setiap kali raya ramai berkumpul sini. Tapi tahun ni raya norma baru. Raya PKPB. Tak boleh berhimpun lebih dari 20 orang, jadi kami berkorban la masing-masing raya kat rumah sendiri. Kalau kunjung mengunjung pun melalui video call jela. Begitu jugalah dengan family belah suami aku. Satu hari semalam video call jela weollss...


Menu raya semalam pun cuma nasi impit, pulut kuning dan rendang ayam dan daging. Tak banyak pun tapi saja nak bagitahu semua disediakan by me ye hahaha... Dalam keadaan tangan yang baru sihat ni... Pelan nak masak nasi minyak juga, tapi mak cakap buat hari lain pulak memikirkan raya tahun ni tetamu tak boleh datang kan.. Nanti membazir pulak katanya...




Kuih-kuih raya dan kerepek macam biasa la. Yang tu tak boleh tak hadoo.. Sebab aku yang suka sangat heeee... Tak habis review lagi pasal kuih raya yang aku beli tau. Nanti cerita khas kat entri lain.. Bagi kredit pada yang buat la kan...

Tengok dua2 gambar ni muka anak aku serius bebenor... 

Baju dengan tudung pun walaupun baru tapi lama dah beli nya.. Trend baju pun keluaran lepas. Baju beli kat Fazbulous. Shawl tu dari Duckscarves tqpi stok lama punya. Kalau cari kat katalog depa memang dah tak ada sebab dah lama hehehe.. Dari awal tahun tak silap lepas tu dok perap dalam almari. Suka beli lebih-lebih ada lagi yang tak pakai tapi kita simpan pulak untuk next raya hehehe.... Baju anak dengan suami pulak beli kain kat Jakel dari tahun lepas lagi. Then upah jahit je kat tailor Koleksi Sentuhan Aznani.



Tang makeup je frust sikit, order kat sephora last minit tak menyempat la nak sampai awal. Lagipun shipping dari Singapore... Musim-musim covid-19 dan pkp ni kena bersabar sikit. It's ok kita makeup jela apa adanya. Janji tak pucat walaupun aku rasa masih nampak pucat muka aku biasalah tangan orang tak reti makeup... Hahahaha...

Oklah nak sambung merendang lagi hari ni. Walaupun tak ada tetamu tak sangka laku keras jugak kan makanan kat meja tu hehehe... Alhamdulillah. Kenyang perut hati senang. Makan-makan juga tapi kesihatan jaga tau.. Ingatan terutamanya untuk diri sendiri ni.. Hehehe....

Sunday, 24 May 2020

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 | Salam Syawal 1441H

Sunday, May 24, 2020 3
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 | Salam Syawal 1441H





Alhamdulillah..Sebulan kita menjalani ibadah berpuasa di bulan ramadhan, hari ini tibalah hari kemenangan bagi seluruh umat islam.. Allahuakbar...

Walaupun tahun ni kita menyambut hari raya aidilfitri masih di dalam suasana PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) di mana kita tak boleh merentas negeri untuk balik beraya ke kampung macam tahun-tahun sebelum ni, tak boleh kunjung mengunjung, namun bagi aku setiap kali hari raya aidilfitri ada keistimewaan tersendiri. Sambutlah hari kemenangan kita dengan penuh kesyukuran atas limpah nikmat dariNYA..

Macam aku, walaupun tahun ni masih lagi beraya dengan ibu bapa, tapi ni tahun kedua raya berjauhan dengan suami tercinta.. Suami bertugas di perantauan demi negara tercinta... Ni juga tahun kedua juga firas belum merasa lagi raya pertama dengan ayahnya, in sya Allah tahun depan ye busyukk masham ibu... nak buat macam mana kan, dah kami berkongsi si dia dengan negara, hehehe... Semoga suami dan rakan-rakan, juga buat semua petugas barisan hadapan dipermudahkan urusan dan sentiasa di dalam peliharaanNYA...


Buat pembaca faizzah amir dot com, geng jdt blogger, rakan-rakan blogger lainnya, fiza ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin... Ampun dan maaf sekiranya ada penulisan fiza yang mengguris hati dan perasaan ke.. Kosong-kosong ye...

Dan.... nak pesan lagi sama-sama la kita bekerjasama demi menangani virus covid-19... Raya di rumah masing-masing.. Kalau kita bekerjasama, fiza yakin raya tahun depan kita akan kembali dapat kunjung mengunjung balik ke kampung macam dulu-dulu. Tahun ni kita sabar dulu tau. Ikut arahan dari kerajaan. Kita mesti menang! Semoga virus covid-19 akan hilang sepenuhnya in sya Allah...

Semoga syawal kali ini membawa sejuta kebahagiaan dan kenangan manis buat kita semua... In sya Allah.. Aaminn aaminn ya rabbal alamiinn...



Saturday, 23 May 2020

Segmen Exchange Bloglist PKPB 2020 by Blog Adianiez

Saturday, May 23, 2020 3
Segmen Exchange Bloglist PKPB 2020 by Blog Adianiez



Hai korang, sambil-sambil buat persiapan raya ni jom la luangkan masa join segmen ni. Senang je syaratnya nak tahu klik je banner kat atas ni. Selamat bersegmen & good luck!