2020 - Faizzah Amir

Friday, 7 August 2020

Teeni Beauty, bringing Kawaii-ness to Malaysia

Friday, August 07, 2020 1
Teeni Beauty, bringing Kawaii-ness to Malaysia


Teeni Beauty, bringing Kawaii-ness to Malaysia


KUALA LUMPUR, 7 AUGUST 2020 - Fans of J-Beauty will be delighted to know that they can find their favourite beauty products from Teeni Beauty Store on Shopee. The store carries much-loved brands Kose Cosmeport, Canmake, Cezanne, Palladio, D.Up, LaF, Ezee, as well as beauty accessories. 

Teeni Beauty is no stranger to beauty enthusiasts, and has presence in countries across Asia since 1993, supplying fashion accessories and beauty products to leading retail chain stores in Malaysia, Singapore, Thailand, Philippines, Indonesia, Hong Kong, Taiwan and China. 

The store on Shopee now has over 200 products, with Canmake and Cezanne being their most popular brands. Along with winning multiple awards from @cosme, Japan’s largest makeup site, both Canmake and Cezanne are also famously cited in Japanese magazines. 



If you’re new to these brands and are spoilt for choice, Teeni Beauty Store recommends their Canmake Mat Fleur Cheek - #05 Mat Pumpkin. The Canmake Mat Fleur contains sebum-absorbing powder and other ingredients formulated to prevent your makeup from running, as well as a nice peachy blush with a soft finishing.




To go along with the popular J-Beauty’s light casual makeup, get the Canmake Eyebrow Pencil that comes in 2 different shades. The oval nib allows you to create both broad and fine lines with just one pencil. Best part is, it won’t turn runny or clumpy, allowing you to create effects of light and shade by applying layers. The twist-up mechanism eliminates the need for a sharpener, making this easy to carry around for your day out without having to worry. 


In line with Teeni Beauty Store’s launch on Shopee, there will be discounts of up to 60% off from 10 Aug till the end of the month. On 10 Aug, users can look forward to Shocking Sale and limited-time bundle deals with discounts up to 50%. Part of the bundle deals are Softymo Cleanser (Collagen) with Cleansing Sheet (Collagen) for RM38 and Canmake Secret Beauty Powder 01 with Canmake Secret Beauty Base for RM108. 

On the same day, users will get to enjoy discount vouchers at the store on Shopee: 50% off vouchers with minimum spend RM100 cap at RM10, RM5 off voucher with minimum spend RM50 and RM10 off with minimum spend RM100. Additionally, users will receive gifts worth RM50 if they spend RM250 and above. 

It gets better as Teeni Beauty Store on Shopee is also part of the Million Dollar Brands Discounts feature that allows users to purchase 100% originals from favourite brands with big discounts. This is part of the Shopee 8.8 Brands Festival that’s happening now till 8 Aug. Receive greater savings on 8 Aug where the minimum spend for users to enjoy free shipping will be lowered to RM10 from 12AM - 2AM with added surprises throughout the day. Visit Teeni Beauty Store on Shopee at https://shopee.com.my/teenibeauty.os to get your hands on these jaw dropping deals.

Thursday, 6 August 2020

Pulang Ke Teratak Keluarga Mertua Di Cheras

Thursday, August 06, 2020 0
Pulang Ke Teratak Keluarga Mertua Di Cheras




06.08.2020. Alhamdulillah diberi kelapangan balik rumah keluarga mertua di Cheras. Dah sampai dari tadi perut dah kenyang makan mak mertua masak baru buat entri kan. Hehehe...

Jalan agak lancar hari ni mungkin hari orang bekerja kan. Dalam gambar tu nampak si budak kecik Firas tu dah mula merengek kan. Haaa sejenis anak aku kan kalau naik kereta dah syok berjalan bila berhenti je mula la merengek. Kadang kat traffic light pun macam tu. Hadoii kena ada escort ke macam mana dak Firas oii baru la tak ada berhenti-henti kan.



Muka baru lepas kenyang hati senang


Entri ni banyak nak cerita pasal baby dobot aku ni hah. Risau kan dah besar tak nak duduk dalam carseat. Tapi oklah juga awal dari JB elok tidur dalam carseat bangun makan kejap kat Melaka then sambung balik tidur dalam carseat. Tetapi... sampai je area KL lepas Plaza Tol Sungai Besi tu mengamuk nak keluar dari carseat. Dok cari EO Young Living tak jumpa pulak dan2.. Jadinya terpaksa la keluarkan dari carseat.

Dah tu start la tak nak duduk diam mengacau dalam kereta berdiri tengok tingkap belakang. Hampir tersembam juga bila ayah brek. Last2 kena grip kat riba ibu jugak.

Tapi yang paling ibu syukur sampai je rumah nenek kat Cheras, Firas elok je behave. Tak nangis pun walaupun lama tak jumpa nenek. Sampai ayah jeles jadinya sebab Firas bila lama tak jumpa ayah tak mau kat ayah. Huhuhu..

Oklah tu je nak tulis kali ni. Jumpa lagi next entri yaww.....

RASA SEPERTI JUTAWAN DI JUALAN BERJENAMA 8.8 SHOPEE INI

Thursday, August 06, 2020 0
RASA SEPERTI JUTAWAN DI JUALAN BERJENAMA 8.8 SHOPEE INI









RASA SEPERTI JUTAWAN DI JUALAN BERJENAMA 8.8 SHOPEE INI
Shopee memperkenalkan Berjuta Diskaun Berjenama dengan tawaran potongan harga hingga 96% pada barangan berjenama



KUALA LUMPUR, 6 Ogos 2020 – Shopee telah memperkenalkan ciri baharu yang dinamakan Berjuta Diskaun Berjenama atau Million Dollar Brands Discounts yang akan membolehkan pengguna membeli produk 100% original daripada jenama kegemaran dengan diskaun hebat. Dapatkan pembersih vakum Dyson V7 Fluffy+ yang serba boleh pada hanya RM1,209 berbanding harga sekarang iaitu RM1,899; atau hidangkan masakan istimewa buat keluarga dengan menggunakan Tefal Daily Cook Stewpot with Lid bernilai RM159 yang boleh didapati pada harga RM59 pada 8 Ogos dari 12 tengah malam hingga 2 pagi.



Selain itu, jadilah pemilik Apple Airpods Pro; gayakan warna lipstik baharu oleh MAC Cosmetics, rasa lebih yakin dengan Elizabeth Arden atau dapatkan jam tangan bergaya Cerruti 1881. Portal Berjuta Diskaun Berjenama dapat diakses melalui laman utama Aplikasi Shopee, dan menawarkan tawaran cukup hebat daripada pebagai jenama termasuk Samsung, Seiko, Tomei, JBL, Fjallraven Kanken, Bonia, Levi's, dan banyak lagi.

Tawaran di portal Berjuta Diskaun Berjenama termasuk potongan harga hingga 96%. Tambahan pula, produk yang disertakan tag Shopee Mall dijamin 100% tulen. Sekiranya mana-mana produk ini didapati palsu, polisi Jaminan Produk Tulen Shopee Mall akan digunakan dan Shopee akan mengembalikan wang kepada pelanggan sebanyak dua kali ganda daripada jumlah yang dibayar untuk produk tersebut.

Permainan Shopee
Ciri Berjuta Diskaun Berjenama ini diperkenalkan bersempena Jualan Berjenama 8.8 Shopee. Keseluruhan kempen ini, yang berlangsung dari sekarang hingga 8 Ogos, membawa keseronokan kepada pengguna Shopee yang berpeluang memenangi hadiah bernilai hingga RM88,000 setiap hari dengan bermain Shopee Garden, Flappy Shopee, Shopee Poly, Shopee Link dan banyak lagi.

Super Brand Day
Beberapa jenama juga telah mengambil kesempatan untuk menjalankan Super Brand Day mereka bersama Shopee semasa Jualan Berjenama 8.8 ini. Pengguna boleh menikmati tawaran dan promosi yang diperhebat serta mengambil bahagian dalam pertandingan yang menawarkan hadiah menarik. Jenama-jenama ini ialah Perfect Diary, L'Oreal, realme, Innisfree, Tefal, Bokitta, Enfagrow, P&G, Acer, Universal Traveller, Photobook, Unilever, Skechers, Philips dan Vinda.

Nikmati Penjimatan Lebih Besar 
Selain tawaran dan diskaun berjenama, pengguna boleh menikmati tawaran RM8 setiap hari semasa Jualan Kilat Shocking Sale. Pada hari terbesar kempen iaitu 8 Ogos, perbelanjaan minimum untuk pengguna menikmati penghantaran percuma akan direndahkan kepada RM10 dari 12 tengah malam hingga 2 pagi dengan kejutan tambahan sepanjang hari, manakala jenama-jenama akan menawarkan baucar potongan harga 50% yang tidak patut dilepaskan.

My Girls Talk Show 
Berehat sebentar daripada membeli-belah dan dapatkan inspirasi melalui rancangan bual bicara  wanita baharu ini. Menampilkan peserta dahulu daripada Miss Astro Chinese International Pageant, rancangan ini bertujuan memperkasakan wanita dalam pelbagai topik dan pengalaman ketika mereka menjalani gaya hidup pantas hari ini. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai cara menjadi pembeli atas talian yang bijak; dapatkan tips kecantikan, serta cara mengekalkan hubungan yang sihat dengan menonton Shopee Live pada hari Ahad (9 dan 16 Ogos) jam 8.30 malam dengan ulangan pada hari Sabtu (8, 15 dan 22 Ogos) jam 5.30 petang.

Walaupun pelancaran portal Berjuta Diskaun Berjenama adalah seiring dengan Jualan Berjenama 8.8 Shopee, ciri tersebut akan terus berada di Aplikasi selepas 8 Ogos dengan tawaran dan jenama yang diperbaharui bagi memastikan pengalaman membeli-belah yang menarik dan berpatutan untuk pelanggan.




Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee dilancarkan di 7 pasaran pada tahun 2015 untuk menghubungkan pengguna, penjual, dan perniagaan di rantau ini.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Ia menawarkan pilihan produk yang luas, disokong oleh pembayaran dan logistik bersepadu, serta ciri-ciri hiburan popular yang disesuaikan untuk setiap pasaran. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE:SE), sebuah syarikat internet pengguna global terkemuka. Selain daripada Shopee, perniagaan teras Sea termasuk bahagian hiburan digital, Garena, dan bahagian perkhidmatan kewangan digital, SeaMoney. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi.




Wednesday, 5 August 2020

Topup Essential Oil Young Living bulan Ogos | R.C, Envision, Lemongrass, Grapefruit, Kidscents T-Gize & Gentle Baby

Wednesday, August 05, 2020 1
Topup Essential Oil Young Living bulan Ogos | R.C, Envision, Lemongrass, Grapefruit, Kidscents T-Gize & Gentle Baby





Nampaknya aku ni makin ketagih la dengan Young Living Essential Oils ni. Baru sebulan pakai dah rasa macam-macam manfaat bukan aku sorang je dapat satu, satu family tau... Mak aku pun dah mula berkenan nak beli diffuser satu lagi letak kat ruang tamu. In sya Allah mudah mudahan ada rezeki kan.

So bulan ni setelah membuat kajian beberapa jenis EO Young Living ni, cehhh dah macam buat eksperimen kihkih... Tak ada apa la, aku pun banyak baca dari pengalaman orang yang gunakan. Dari situ, aku boleh choose EO mana yang best. Tapi kan, macam semua je best. Hahaha grab mana yang mampu dulu la dan ikut keperluan..

Ok sabar menanti akhirnya sampai juga ke tangan 7 botol EO Young Living ni hah. Meh aku cerita sikit kenapa aku grab 7 EO untuk bulan ni ~~


🌻 Peppermint tu dah macam 'EO BFF' aku. Tak boleh tak ada. So penting untuk topup lagi dan mungkin lagi. Hehehe.... Yang ni pun Peppermint EO Flavoring (label putih) bukan je boleh diffuse, tapi boleh letak dalam masakan atau minuman.
🌻 Envision tu nak bagi mood berblogging makin cergas sikit. Bukan apa macam slow sikit idea nak menulis sejak dua menjak ni. Harap-harapnya ikhtiar ni pun dapat membantu menaikkan semangat aku menulis lebih banyak content yang menarik kat blog ni.
🌻 Grapefruit untuk kulit, kawal nafsu makan dan pemecah lemak, bagi mood happy2 dan banyak lagi laa.. Pssttt, pernah baca pengalaman orang dapat kurangkan masalah mabuk bila naik kereta. Macam aku la, dah tua bangka still bila naik kereta lama sikit mula lah rasa nak uwekkk uwekkk walaupun tak preggy. Pernah sampai berhenti tepi jalan sebab nak muntah je. Hadoii.. Ok kita ikhtiar kot boleh hilang masalah yang satu ni.
🌻 R.C ni untuk kurangkan hidung tersumbat, bersin achumm achumm orang kat rumah ni termasuklah aku kuikuikui...
🌻 Lemongrass pulak untuk halau serangga macam nyamuk, lipas ke, yang penting bau pun best satu rumah. Harapnya lepas ni lipas dah tak main kejar-kejar dengan aku. Huhuhu...
🌻 T-Gize dan Gentle Baby tu untuk baby Firas yang makin kuat mengamuk dan tantrum sekarang ni. So ni ikhtiar aku nak bagi dia cool sikit. Moga-moga berkesan la ye in sya Allah...

Oklah nanti aku cerita lebih banyak lagi manfaat dan kelebihan setiap EO tu. Ni sikit-sikit je dulu. Nak cerita banyak sekarang pun aku belum guna lagi. Cedok pengalaman orang je. Tapi aku dengan Young Living Essential Oils ni, aku tak pernah tak yakin untuk mencuba setiap yang baru.

Kalau korang nak tanya-tanya juga pasal Essential Oil dengan aku, semestinya korang dialu-alukan. Tak nak beli dulu pun tak apa, kita share ilmu dan pengalaman je dulu. Jangan malu jangan segan meh whatsapp www.wasap.my/601161912909/yleo

Wordless Wednesday ~ Sup Daging Korban

Wednesday, August 05, 2020 3
Wordless Wednesday ~ Sup Daging Korban





Alhamdulillah. Hasil daging korban dapat aidiladha hari tu. Puas juga makan daging korban tahun ni banyak kali dapat masak. 

Tuesday, 4 August 2020

LIRIK LAGU GUNDAH - ERNIE ZAKRI

Tuesday, August 04, 2020 1
LIRIK LAGU GUNDAH - ERNIE ZAKRI

Credit picture to ~ IG Ernie Zakri



Sumber : YouTube


   Komposer : Ernie Zakri & Sharon Paul
   Penulis Lirik : Ernie Zakri & Sharon Paul
              Tahun : 2020




Cinta yang kau beriku penuh rasa
Lelah rindu juga bahagia
Lebur hatiku dengan kata-kata
Dunia hancur punah retak sejuta

Setelah aku kau pergi meninggalkan
Terkaku 'ku dalam kegelapan

Biar rasa ini membunuhku
Biar rindu ini menghukumku
Apa jua namun dia tahu
Cintaku utuh bila di sampingmu

Simpan segalanya
Teguh agar jiwa tiada rasa

Akulah rindu yang kau bawa pergi
Tenggelam bersama senja hari
Dan malamku penuh dengan emosi
Kupendamkan walau parah 'ku sembunyi

Setelah aku kau pergi meninggalkan
Terkaku 'ku dalam kegelapan

Biar rasa ini membunuhku
Biar rindu ini menghukumku
Apa jua namun dia tahu
Cintaku utuh bila di sampingmu

Simpan segalanya
Biar pudar semua
Agar jiwa ini tiada rasa

Telah 'ku gagah bertahan
Namun rapuhnya
Tapi kurela
Jiwaku bersamamu

Apa jua namun dia tahu
Cintaku utuh bila disampingmu

Biar rasa ini membunuhku
Biar rindu ini menghukumku
Apa jua namun dia tahu
Cintaku satu

Simpan segalanya
Teguh agar tiada rasa



               πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡



🎀 Kalau lagu Ernie Zakri, tak pernah tak best. Lagu ni sebenarnya dah lama kan keluar bulan March Haritu. First dengar lagu ni kat drama slot samarinda tv3 "Syurga Untukmu" lakonan Diana Danielle dan Fahrin Ahmad. Mak aku layan cerita tu, aku pun terjebak la kan. Lagu Gundah ni jadi pembukaan dan penutup drama tu. Aku first time dengar dah dok google lagu ni. Terus layan kat YouTube. Ni baru menyempat nak share sini. Benda best kena lah share kan. Sampai bila-bila pun best dengar bak kata pepatah "tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas"

Kempen #AyamBersamaMu Menyokong Orang Asli dengan Makanan Berkhasiat | Ayam Brand & JAKOA Bantu Komuniti di Kampung Orang Asli Kangkar Senanga, Johor

Tuesday, August 04, 2020 2
 Kempen #AyamBersamaMu Menyokong Orang Asli dengan Makanan Berkhasiat | Ayam Brand & JAKOA Bantu Komuniti di Kampung Orang Asli Kangkar Senanga, Johor




Kempen #AyamBersamaMu Menyokong Orang Asli dengan Makanan Berkhasiat
Ayam Brand & JAKOA Bantu Komuniti di Kampung Orang Asli Kangkar Senanga, Johor

Johor Bahru, 04 Ogos 2020 – Komuniti Orang Asli turut terjejas mata pencarian akibat kurangnya peluang ekonomi ekoran wabak COVID-19. 

Jabatan Kemajuan Orang Asli Malaysia (JAKOA) sedang bekerjasama dengan Ayam Brand™ bagi membawa kempen kebajikan komuniti viral #AyamBersamaMu ke komuniti Orang Asli di Johor. 

Pantri komuniti #AyamBersamaMu kini berdiri dengan sendiri di 13 lokasi di seluruh negara dengan kerjasama komuniti yang menyumbangkan dan mengambil keperluan harian seperti makanan, bagi membantu mereka yang memerlukan, dan disokong oleh sumbangan produk dari Ayam Brand, Mission Foods dan Alce Nero, antara yang terlibat. 

Versi kempen kebajikan komuniti tersebut yang diubahsuai kini sedang dilancarkan di Kampung Kangkar Senanga dengan bekalan produk Ayam Brand dan Alce Nero untuk sebulan bagi kegunaan 22 keluarga Orang Asli. 

Ketua Pengarah JAKOA, Prof Dr Juli Edo berkata kempen #AyamBersamaMu diperlukan sebagai sokongan dalam bentuk nyata dan psikologi bagi komuniti Orang Asli menerusi sumbangan makanan keperluan dalam tempoh sukar ini.

“Pakej rangsangan yang disediakan untuk Orang Asli telah membantu banyak komuniti tetapi mereka masih menghadapi cabaran ekonomi, khususnya dalam menyara hidup keluarga. Kempen #AyamBersamaMu ini merupakan bantuan yang positif dan tepat pada masanya bagi komuniti Orang Asli, dan menjadi peringatan buat mereka bahawa mereka tidak keseorangan. Ada organisasi dan individu yang prihatin akan nasib mereka. Ucapan terima kasih kami buat Ayam Brand dan Alce Nero di atas kemurahan hati syarikat-syarikat ini menyumbangkan produk makanan sihat berkualiti premium,” kata Prof Dr Juli Edo. 

Oleh kerana komuniti-komuniti ini tinggal jauh di pedalaman, JAKOA akan mengendalikan sokongan logistik dan menyelaraskan tugas dengan En Lim Bin Ab Rahman dan orang tua-tua di kampung dalam mengedarkan sekotak 27 produk kepada ketua-ketua keluarga dalam setiap komuniti, dan pada masa yang sama mengamalkan penjarakan sosial. 

“Komuniti-komuniti ini amat terjejas di segi ekonomi, dan sumbangan barangan makanan yang tahan lama merupakan penghubung nyawa yang penting. Kami berharap lebih banyak organisasi akan menyertai kempen #AyamBersamaMu atau memulakan usaha kebajikan sendiri,” tambah beliau. 

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal dan menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu. 

Kempen kebajikan komuniti #AyamBersamaMu turut memberi sokongan kepada petugas barisan hadapan di Hospital Sungai Buloh, golongan gelandangan, golongan OKU, anak yatim, ibu tunggal dan orang tua sejak wabak Covid-19 melanda Malaysia. Dianggarkan 20,000 produk Ayam Brand telah diedarkan setakat ini. 

“Kami telah menyantuni pelbagai komuniti, terutama mereka yang memerlukan menerusi kempen kebajikan komuniti ini, dan and berpuas hati bekerja dengan JAKOA bagi membantu komuniti Orang Asli. Produk-produk kami sarat dengan zat makanan dan rendah kandungan gula dan garam, menjadikannya sesuai untuk pemakanan Orang Asli. Kami mengubah suai konsep pantri komuniti kerana kekurangan penderma disebabkan lokasi yang terpencil. Kami mengalu-alukan jenama lain untuk turut serta dalam membantu komuniti ini. Kesimpulan daripada kempen #AyamBersamaMu ini adalah kita mampu bantu-membantu sebagai satu komuniti,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia, Cik Teoh Wei Ling. 

Kempen #AyamBersamaMu ini umpama pucuk dicita ulam mendatang bagi penduduk Kampung Orang Asli Kangkar Senanga di Johor. 

“Waktu ini merupakan tempoh sukar bagi kami kerana aktiviti ekonomi di kawasan kami telah berkurangan dan peluang tidak banyak. Sumbangan oleh Ayam Brand dan JAKOA ini meringankan kesusahan kami dalam menyara keluarga. Kami amat menghargai rasa timbang rasa dan kuantiti produk berkualiti yang disumbangkan. Ini mampu memastikan kesemua 22 keluarga di sini cukup makan untuk sekurang-kurangnya sebulan. Kami belum pernah mencuba tuna, saba atau pasta jadi ini juga merupakan pengalaman baru buat kami!” terang En Lim Bin Ab Rahman. 

Seorang penduduk kampung, menganggap sumbangan yang diberi ini sebagai durian runtuh yang amat dialu-alukan oleh komuniti Orang Asli Kangkar Senanga. 

“Kami semua kenal jenama Ayam Brand, tetapi ia kami anggap mewah dan hanya untuk majlis istimewa. Dan kini kami ada cukup untuk sebulan. Malah kami tidak perlukan alat pembuka tin untuk menikmati tuna, saba, kacang panggang dan santan ini. Kami berasa seolah-olah seluruh rakyat Malaysia bersama kami di dalam kempen #AyamBersamaMu ini,” kata penduduk kampung. 

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kempen kebajikan komuniti #AyamBersamaMu, layari https://www.ayambrand.com.my.  


The Director General of JAKOA, Prof Dr Juli Edo (centre) togather with the Orang Asli communities in Kampung Orang Asli Kangkar Senanga, Johor




JAKOA picking up the Ayam Brand products from Ayam Brand office



Villagers (right) in Kampung Orang Asli Kangkar Senanga receiving 1 month canned food supply from Ayam Brand




The kids in Kampung Orang Asli Kangkar Senanga received the pasta products from Alce Nero





About Ayam Brand
Ayam Brand, a household name in Malaysia and Asia for 128 years, is famed for its wide range of quality and healthy canned food that are preservative free and contain no added MSG. Ayam Brand products are manufactured in state-of-the-art facilities that meet the highest international standards with worldwide-recognized certifications (HACCP, ISO 9001) and are certified ‘Halal’. Since 2013, Ayam Brand has been ranked in the Top 10 of Malaysia’s most chosen FMCG brands, according to the Kantar Worldpanel’s Brand Footprint Study.


Friday, 31 July 2020

Selamat Hari Raya Aidiladha 2020 | Salam 10 Zulhijjah 1441H

Friday, July 31, 2020 4
Selamat Hari Raya Aidiladha 2020 | Salam 10 Zulhijjah 1441H




Salam Aidiladha 2020. Salam 10 Zulhijjah 1441H. Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua pembaca.

Semoga kita semua dalam keadaan yang baik-baik, sihat-sihat, dan ceria menyambut aidiladha pada tahun ni walaupun negara kita Malaysia masih dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). At least aidildha ni kita berpeluang merentas negeri balik ke kampung kan.



Alhamdulillah bagi aku pula syukur kalau raya aidilfitri hari tu suami bertugas di perantauan, kali ni dapat la together gether photoshoot family kecil kami hehehe. Dapat masak juadah hari raya untuk family pun dah syukur sangat dah.

Ok di kesempatan ini, aku ingin memohon ampun dan maaf jika ada keterlanjuran bahasa, ayat-ayat di dalam blog yang mungkin ada mengguris hati dan perasaan, minta maaf tau. In sya Allah akan diperbaiki lagi dari semasa ke semasa. Harap korang tak pernah jemu menyokong blog aku ni tau. Ok selamat hari raya aidiladha korang, raya-raya juga, SOP jangan lupa. Jaga penjarakan sosial, kerap cuci tangan, dan jangan lupa memakai pelitup muka bila nak keluar ok.

Semoga berjumpa lagi di aidiladha tahun hadapan ye...

Wednesday, 29 July 2020

Wordless Wednesday ~ Pisang 40 Hari

Wednesday, July 29, 2020 3
Wordless Wednesday ~ Pisang 40 Hari

Hasil dari kebun sekangkang kera kami. Tak tahu la kenapa pisang ni dinamakan "Pisang 40 Hari"? Entah ler..

Monday, 27 July 2020

Novel Review ~ Encik BOS Cik PA

Monday, July 27, 2020 1
Novel Review ~ Encik BOS Cik PA











           Tajuk : Encik BOS Cik PA
           Penulis : Cahaya Ainn
           Terbitan : Fajar Pakeer



Sinopsis Dari Novel ~~

" Siapa cakap awak akan pegang position tu lagi? Kan saya dah cakap tadi, awak tak layak untuk position itu." Habis tu?"

Ash merenung wajah gadis di hadapannya itu dalam-dalam. Dia tidak mahu melepaskan peluang untuk melihat perubahan pada wajah gadis itu apabila diberitahu jawatan yang akan disandang oleh gadis itu.
" Pembantu peribadi saya."

Disebabkan insiden yang berlaku di kampung Jun yakin bahawa lelaki bernama Ash itu mahu membalas dendam kepadanya. Jadi pembantu peribadi lelaki itu? Huh! Dia lebih rela jadi tukang cuci daripada menjadi PA lelaki itu. Namun, atas desakan hidup, akhirnya dia terpaksa akur dengan jawatan yang ditawarkan itu. Maka bermulalah episod mimpi ngeri seorang Jun.

" Ada ke patut aku pulak yang kena buat air untuk dia. Ingat aku ni tukang gaji dia ke? Tak pun bini dia? Huh."
" Dah tu memang kerja you. You kan pembantu peribadi dia."
" Ya ke? Habis tu kalau dia suruh I gosok baju kerja dia, I kena buat jugak ke?"
" Yang tu kalau you jadi bini dia."

Jadi bini mamat tu? Eee, tak ingin langsung. Namun, walaupun mulut kata tak mahu, tapi kalau hati sudah suka, tiada siapa pun mampu menghalang. Di saat Ash dan Jun mula mahu mengecapi rasa bahagia, muncul pula pelbagai konflik yang cuba mengganggu kehidupan mereka.

Bagaimana penerimaan Jun apabila mengetahui Suraya, teman baiknya turut jatuh hati kepada Ash? Mampukah Prof Adlan menggantikan tempat Ash di hati Jun? Dan Elena, tegarkah bekas kekasih Ash itu hanya melihat Jun dan Ash menyulam bahagia di hadapan matanya?


                πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡πŸ‡


🎭 Part sweet banyak, sedih pun ada, geram pun ada. Tapi tak ada lah serabut sangat. Aku jenis suka plot simple2 macam ni. Tak sampai berapa hari boleh khatam. Hehehe...

Friday, 24 July 2020

Doa Ibu Mengandung Untuk Anak Dalam Kandungan

Friday, July 24, 2020 2
Doa Ibu Mengandung Untuk Anak Dalam Kandungan



Credit picture to ~ FB 9bulan10hari




Ψ¨ِΨ³ۡΩ€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω…ِ Ω±Ω„Ω„Ω‡ِ Ω±Ω„Ψ±َّΨ­ۡΩ€Ω…َΩ€ٰΩ†ِ Ω±Ω„Ψ±َّΨ­ِΩ€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€Ω€ΩŠΩ…ِ
Bismillahirrahmanirrahim.. 

Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam rahimku dan sihatkanlah dia.

Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat.

Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad S. A. W dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.....


Kredit : FB 9bulan10hari

Thursday, 23 July 2020

Novel Review ~ BYLINE Cinta Wardah

Thursday, July 23, 2020 0
Novel Review ~ BYLINE Cinta Wardah









           Tajuk : BYLINE Cinta Wardah
           Penulis : Umi Kalsom
           Terbitan : Penulisan2u


Sinopsis Dari Novel ~~

AKU, Wardah atau popular dengan nama glamour, Wawa. Aku dan cinta bukanlah satu topik hebat untuk digandingkan bersama. Tapi, aku tak sangka... Aku juga sebegitu glamour sehingga mampu tersenarai dalam hati dua jejaka. Malangkah mereka?

Bukan nak perasanlah, tapi emak selalu kata, cantik dan aku boleh dikatakan sebagai satu anugerah. Cuma satu yang spoil, aku memang pemalas tahap tak cukup kertas untuk bercerita. Disebabkan perangai ting tong aku, emak memang selalu risau, sampai selalu sangat laungkan 'sumpahan'...

" Adik hang dah ada orang yang nak. Mak rasa kalau tunggu orang masuk meminang hang dulu, pakat dua-dua jadi anak dara tua." - EMAK

Dan ia adalah kali keseratus tiga puluh emak ulang suara pasal teori jadi anak dara tua. Eee... Mendoakan sangat!

Disebabkan gerun dengan 'sumpahan' emak dan fakta usia yang makin meningkat sentiasa, aku pun cuba membuka hati untuk mencari cinta. Ada seseorang yang aku berkenan, seseorang yang sentiasa memandang aku sebagai sekuntum mawar.

" Mawar tu cantik, secantik awak..." - MAWARDI

Tapi sayangnya, kecantikan aku terlalu fake dan sangat tidak serasi dengan panggilan Mawar itu. Kalaulah dia tahu. Sayangnya, dia memang tidak tahu.

Tapi seseorang yang tahu pula, sentiasa muncul dengan pandangan menyampah di hadapanku. Sentiasa mengucapkan review yang jujur sampai kadang-kadang hati aku tergores tanpa sedar.

" Selekeh. Serabai. Busuk. Tak kemas. Tak ayu. Harapkan muka aje lawa, yang lain semua out. Totally out! " - JOHAN

Ingatkan senang untuk mencari cinta. Rupa-rupanya parah. Aku selesa menjadi Wawa dan bukannya Mawar yang banyak pantang larangnya. Akhirnya, aku harus memutuskan satu antara dua. Entah siapa yang sewajarnya layak menjadi byline bagi kisah cinta aku?



             πŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈ



🎭 Kalau tengah stress elok la baca novel ni. Hahaha.. Memang gelak je aku dari awal sampai habis baca novel ni. Ada part geram sedih tu pun sikit je macam tak perasan pun. Korang juga boleh fefeeling dunia kewartawanan dari novel ni. Apa pun tak ada nak ulas banyak, memang aku terhibur sangat gelagat Wawa, Emak dia dengan Johan tu. 

Wednesday, 22 July 2020

ECO Shop is now exclusively on Shopee

Wednesday, July 22, 2020 6
ECO Shop is now exclusively on Shopee


ECO Shop is now exclusively on Shopee
Enjoy products for only RM2.10

KUALA LUMPUR, 22 JULY 2020 - The much-loved ECO Shop is now exclusively on Shopee. Fondly known as the “RM2.10 shop in my neighbourhood”, the homegrown brand has opened a store on the e-commerce platform where over 700 products are priced at RM2.10! 

Malaysians can shop for their favourite items and household necessities from toiletries, gardening tools, jewellery, home decor, kids and baby care, kitchen and dining, pet supplies, stationery sets, travel accessories and more. What’s more, we hear that ECO Shop will continue to add more products on a weekly basis. 

Home Improvement 





Kitchen and Dining 






Sports and Games 




ECO Shop was established in June 2003 and today has over 138 outlets all around Malaysia. Expanding its presence to the online world allows its customers to shop safely from home without having to head out unnecessarily. The move to go online has also garnered encouraging results, just by looking at the listings, which goes to show that ECO Shop has grown into a lovable brand among Malaysians. 

Dato Sri’ Lee Kar Whatt, Founder of ECO Shop said “ECO Shop is committed to providing customers with affordable and quality products. By expanding our business to Shopee, we can now ensure that more Malaysians are able to enjoy what we have to offer even if there is no ECO Shop outlet near their home. By launching our shop on Shopee, we will also provide ECO Shop’s loyal customers with greater convenience.” 

Lee added, “In conjunction with our store launch, we will be having a Spend & Win Contest on 24 July 2020 where all customers stand to be one of 20 winners to win up to RM1000 worth of ECO Shop vouchers. There will also be in-store promotions that customers can enjoy for greater savings.” 

To find out more on what ECO Shopee Malaysia has to offer on Shopee, head over to their store now at https://shopee.com.my/ecoshopmy.os or search “Eco Shop Malaysia” on the Shopee App. Don’t forget to mark your calendars so you don’t miss out on a chance to win ECO Shop vouchers! 






Tuesday, 21 July 2020

COVID-19 : Pakai Topeng Muka Dengan Betul | Elakkan Topeng Muka Di Dagu

Tuesday, July 21, 2020 3
COVID-19 : Pakai Topeng Muka Dengan Betul | Elakkan Topeng Muka Di Dagu






Credit picture to ~ FB Public Health Malaysia 






πŸ“Kawasan terdedah di tengkuk ada kuman

πŸ“ Bahagian dalam topeng muka akan tercemar

πŸ“ Kuman akan masuk menerusi hidung dan mulut



✏️ Jika anda ingin makan dan minum atau melakukan apa jua aktiviti yang memerlukan anda menanggalkan topeng muka, tanggalkan sahaja.




Kredit : FB Public Health Malaysia

Monday, 20 July 2020

Hobi Baru Kumpul Essential Oil (Minyak Pati)

Monday, July 20, 2020 5
Hobi Baru Kumpul Essential Oil (Minyak Pati)


      Yang ni dapat free je semua dalam pakej. Untung kan. Kalau beli setiap satu boleh tahan juga harganya. 


Bila dah ada diffuser, ni dah jadi hobi baru pula nak kumpul EO(Essential Oil) bukan Engine Oil tau! Hahaha...

Bukan apa lah kan, EO atau minyak pati dari Young Living ni memang best sangat. Semua ada benefit tersendiri. Ikut mood dan keadaan.

Walaupun ada harga yang bajet, ada harga yang mahal sikit, tapi aku berani jamin siapa je yang pernah pakai EO Young Living confirm akan cakap setiap EO berbaloi dengan harganya. Aku dengan suami yang agak kedekut ni pun tak pernah rasa rugi melabur untuk beli EO. Buat sementara ni guna je la dulu yang dapat free ni pun dah best, bukan senang nak dapat free EO, sebab tu aku suggest better korang join membership. Banyak untung maaa... Komisyen pun dapat bila beli apa-apa produk Young Living. Kalau ada orang berminat nak beli, lagilah bertambah-tambah untungnya.

Sebelum tu aku nak juga tekankan, sebab ada yang tanya aku soalan "EO ni boleh sembuhkan penyakit2 tutttt ke? No no no... Don't get me wrong..

EO ni untuk SUPPORT. Aromaterapi.
SAKIT tetap kena jumpa DOKTOR.
Tetap kena makan UBAT.
Tetap kena duduk HOSPITAL kalau dah teruk.

EO ni untuk IMMUNE SUPPORT contohnya, KURANGKAN RISIKO JANGKITAN atau bila terkena jangkitan mungkin lebih cepat baik.

Bukan jaminan confirm TAK SAKIT sebab semua faktor kena ambil kira contoh keturunan, persekitaran, kondisi badan, immune system badan dll.

Dan EO ni bukan tertumpu pada kesihatan je, tapi kestabilan minda dan emosi, positive vibes, kecantikan, energy dan macam-macam lagi la. Awalnya pun aku jadi peminat Essential Oil atau Minyak Pati ni sebab nak kurangkan pemikiran negatif dalam diri aku ni. Aku ni selalu tak percaya kebolehan diri, mudah rasa down, alhamdulillah EO ni banyak bantu aku sikit-sikit walaupun belum sebulan pun pakai. Untuk energy ada, halau serangga perosak, susah tidur, hilangkan mual atau loya, anak meragam, tension atau stress, control marah, nak aura positif macam-macam lagi semua hado..

Kalau nak sembang-sembang dengan aku pasal EO pun boleh, meh la whatsapp www.wasap.my/601161912909
Aku akan suggest EO yang sesuai untuk korang..

Oklah jumpa lagi next entri.. Selamat malam semua..



#copypaste #younglivingessentialoils

Sunday, 19 July 2020

Keburukan Makan Lewat Malam

Sunday, July 19, 2020 5
Keburukan Makan Lewat Malam


Credit picture to ~ FB Public Health Malaysia






πŸ“Ž Gula dalam darah meningkat

πŸ“Ž Berat meningkat

πŸ“Ž Obesiti

πŸ“Ž Sakit jantung

πŸ“Ž Reflux Acid perut/Gerd

πŸ“Ž Mudah lupa/konsentrasi teruk


πŸ“Œ Kalau lapar juga cuba kekacang, buahan, telur rebus atau bijirin.


Kredit : FB Public Health Malaysia



P/s ~ Aku sendiri pun tengah berusaha nak control ni. Makin malam makin menjadi perut bukan keroncong lagi dah, macam-macam irama syahdu mendayu-dayu mintak diisi. Hahaha. Semoga dapat la hindari sedikit demi sedikit tabiat nan satu ni. 

Saturday, 18 July 2020

Cinta Pandang Pertama dengan Young Living Essential Oils

Saturday, July 18, 2020 4
Cinta Pandang Pertama dengan Young Living Essential Oils




Akhirnyaaa. Sekian lama mengidam benda alah ni, dapat juga memilikinya. Daripada dok usha sana sini tapi ragu-ragu nak beli bila tengok rege nya. Huhuhu...

Last2 terjebak juga dengan kak ipar. Dari nak beli sesaja terus jadi ahli. Dulu tak ada ilmu langsung pasal Young Living Essential Oils ni, bila dah guna dan banyak membaca baru faham dan jadi ketagih lak nak kumpul Essential Oils tu. Ni syukur juga la join ahli dapat percuma 5 botol. Bukan senang nak dapat. Ada yang sebotol dah ratus-ratus. Sebab benefit dia memang terlampau best.. Nanti aku akan buat entri-entri khas untuk minyak EO tu semua ea.. Semua?! Hahaha.. Memang ada angan-angan nak kumpul try semua EO..

Kalau yang pernah usha pasal Young Living, mesti tahu ada banyak pilihan Diffuser untuk Essential Oils. Macam yang aku guna ni, Dewdrop Ultrasonic Diffuser. Aku suka bentuknya simple tapi moden gitu. Melengkung comeyy gituu.. Hahaha.. Lampu dia tu tukar-tukar warna. Boleh jadi hiasan rumah dan lampu tidur. Best kan..

Ada juga Diffuser lain macam Feather The Owl, haa yang ni selalu sold out tak sampai berapa hari. Comel sangat bentuk burung hantu siap ada bunyi-bunyi dan lagu. Aku pun mengidam juga nak buat tambah koleksi kan. Yang lain tu Desert Mist, Aria, Aromalux Atomizing Diffuser. Semua ada sesuai ikut bajet dan keperluan.

Dan paling aku suka Diffuser ni ringan je, senang nak angkut ke mana-mana. Dah tu tak panas pun walaupun pasang berjam-jam. Kalau nak tahu air dah kering, dia automatik lampu kelip then padam sendiri. Senang sangat kan..

Banyak lagi aku nak cerita kelebihan Young Living Essential Oils ni. Hari ni santai-santai kita cerita pasal diffuser je dulu. Next aku akan perbanyakkan entri pasal Young Living dan produk-produknya terutama EO(minyak pati) yang aku guna.


Tapi kalau ada yang korang baca entri aku ni dan rasa berminat nak beli or nak tanya saja-saja pun pasal Young Living Essential Oils ni bolehlah whatsapp aku
www.wasap.my/601161912909/yleo

Atau kalau korang segan or malu boleh usha2 promosi Young Living aku selalu update kat ig meh follow
www.instagram.com/faizzahamir

Ok korang. Nanti kita cerita lagi ea. Selamat berhujung minggu. Semoga ceria selalu.




Friday, 17 July 2020

Rangup Pedas Ikan Bilis SpicyMaMa | Sambal Ikan Bilis Padu Penambah Selera

Friday, July 17, 2020 1
Rangup Pedas Ikan Bilis SpicyMaMa | Sambal Ikan Bilis Padu Penambah Selera




Hai korang-korang sekalian. Siapa kat sini kalau makan nasi mesti nak ada sambal ikan bilis goreng kering-kering tu? Tak dinafikan benda tu macam something 'penambah selera' la kan. Macam suami Fiza kalau pi outstation mesti bekalkan dia sebalang besar tu hah sambal bilis kering. Itu pun kadang tak cukup katanya hehehe...



Walaupun aku selalu buat sendiri sambal ikan bilis  kering ni, tapi teringin juga nak beli yang ready made. Nak juga rasa by air tangan orang lain kan. Tapi mestilah nak yang sedap dan berkualiti. Dan pilihan aku ialah sambal ikan bilis yang cukup rangup, cukup rasa dan cukup pedas dari SpicyMaMa!





Sesuai dengan namanya "Rangup Pedas Ikan Bilis" "Crispy Spicy Anchovy" sambal ikan bilis dari SpicyMaMa ni memang kebaboommm... Dari tak ada selera makan pun boleh jadi bertambah nasi. Tengah bermuram durja tak selera boleh la try ni. Confirm terus mai nafsu makan korang tu.



Nak cerita sikit pasal Rangup Pedas Ikan Bilis  SpicyMaMa ni, ianya digoreng garing-garing sehingga kering tanpa pengawet dan menggunakan ikan bilis yang rangup. Digoreng dengan suhu yang sesuai untuk rasa yang rangup dan sedap. Dan yang paling penting, ianya diperbuat daripada ikan bilis yang berkualiti tinggi dan diproses mengikut dengan langkah dengan berhati-hati.


Rangup Pedas Ikan Bilis SpicyMaMa ni juga korang boleh krup krap bukan saja sebagai lauk penambah selera, tapi boleh juga dijadikan sambal nasi lemak, makan dengan roti pun sodappp...



So, dah terliur ke tu?

Apa lagi boleh usha IG dan FB Page SpicyMaMa kat bawah ni order terus ye. Kang mana tau habis stok kempunan pulakkk... 

INSTAGRAM : SpicyMaMa Official

FACEBOOK PAGE : SpicyMaMa Malaysia

Thursday, 16 July 2020

COVID-19 : Amalan Norma Baharu Di Pusat Pemindahan Banjir

Thursday, July 16, 2020 1
COVID-19 : Amalan Norma Baharu Di Pusat Pemindahan Banjir


Credit picture to ~ IG myhealthkkm



Credit picture to ~ IG myhealthkkm






🌧️ Kerap cuci tangan dengan air dan sabun atau hand sanitizer

🌧️ Kekalkan penjarakan sosial sekurang-kurangnya 1 meter

🌧️ Pakai pelitup muka jika penjarakan sosial tidak dapat dikekalkan

🌧️ Jangan bersembang dekat antara satu sama lain

🌧️ Jangan bersalaman atau bersentuhan

🌧️ Jangan berkongsi peralatan persendirian






Kredit : IG myhealthkkm

Wednesday, 15 July 2020

Wordless Wednesday ~ Air Fryer

Wednesday, July 15, 2020 5
Wordless Wednesday ~ Air Fryer



Sekian lama peram air fryer. Hari ni baru ada idea nak guna untuk kunyah-kunyah petang. Buat goreng nugget je. Hahaha

Tuesday, 14 July 2020

FAMA, Shopee Lancarkan Pameran Durian Maya Pertama

Tuesday, July 14, 2020 3
FAMA, Shopee Lancarkan Pameran Durian Maya Pertama



FAMA, Shopee Lancarkan Pameran Durian Maya Pertama
Durian E-Fiesta menampilkan lebih daripada 220 tawaran durian

KUALA LUMPUR, 14 JULAI 2020 – Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) kini bekerjasama dengan Shopee, platform e-dagang no. 1 Malaysia untuk satu lagi inisiatif baharu, Durian E-Fiesta, sebagai bukti komitmen terhadap agenda digitalisasi dan e-dagangnya.

Dato’ Zainal Abidin bin Yang Razalli, Ketua Pengarah FAMA berkata, “Ketika wabak Covid-19 di Malaysia berada di puncaknya pada bulan Mac lalu, ia telah memberikan kejutan kepada seluruh negara dan pelbagai sektor termasuk sektor pertanian yang tidak terkecuali. Sebelum ini, tiada siapa yang menjangkakan bahawa mereka dapat menjual hasil segar dan sejuk beku secara atas talian, tetapi wabak ini telah mendorong banyak pihak termasuk para petani untuk meneroka penjualan atas talian buat julung kalinya. Langkah ini juga selari dengan harapan YAB Perdana Menteri agar sektor perniagaan dalam bidang e-dagang di pertingkatkan dan menjadikannya satu trend baharu urusniaga. Oleh demikian, kami bekerjasama dengan Shopee demi memberi lebih banyak insentif kepada sektor pertanian untuk terus berada di atas talian dan yang lebih penting lagi, lebih ramai petani akan mendapat manfaat walaupun selepas PKPP. Kami akan melaksanakan kerjasama ini melalui beberapa siri kempen bertema yang menarik bermula dengan Durian E-Fiesta di Shopee bersempena musim durian yang sudah tiba."

Durian E-Fiesta di Shopee akan menjadi pameran jualan durian maya pertama di Malaysia. Program ini akan berlangsung dari 15 hingga 19 Julai dan menampilkan lebih daripada 220 tawaran, para peminat durian boleh memilih daripada pelbagai jenis durian seperti Musang King, Udang Merah, D24, Hor Lor, Kampung, dan sebagainya.

Sebagai dorongan untuk transformasi perniagaan, FAMA dan Shopee akan memberi sokongan kepada peniaga durian melalui pembiayaan baucar menarik seperti potongan harga RM5 dengan perbelanjaan minimum RM1, potongan harga RM20 dengan perbelanjaan minimum RM100 dan banyak lagi. Selain itu, pengguna juga dapat menikmati Musang King di Jualan Kilat Shocking Sale pada harga RM10 sahaja ketika berlangsungnya Durian E-Fiesta.

Mengulas mengenai kolaborasi bersama FAMA, Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee berkata, “Biasanya tempoh inkubasi untuk penjual dan pengguna adalah yang paling sukar. Pertama sekali, kami perlu memastikan bahawa penjual kekal berada dalam sistem dan perkhidmatan mereka adalah pada tahap yang optima. Pada masa yang sama, kami harus melatih penerimaan pengguna dan membantu mereka dalam membiasakan diri untuk membeli hasil segar secara atas talian. Oleh itu, kami amat bersemangat kerana mempunyai rakan kerjasama seperti FAMA yang mempunyai pemahaman mendalam tentang ekosistem e-dagang dan bersedia bekerjasama dengan kami bagi mendorong digitalisasi sektor pertanian Malaysia. Selain itu, ini merupakan waktu yang terbaik untuk melaksanakan kerjasama ini memandangkan rakyat Malaysia merupakan penggemar tegar buah durian."

Kedua-dua organisasi ini juga telah mengambil kira para pengguna yang mungkin kurang menggemari Raja Buah. Justeru, Durian E-Fiesta juga akan turut memasarkan buah-buahan pilihan tempatan yang lain seperti manggis, mangga, nenas dan banyak lagi pada kempen tersebut. Edisi pertama kempen ini adalah terhad di Lembah Klang dan bagi memastikan kesegaran buah-buahan, penghantaran akan dilakukan pada hari berikutnya setelah pesanan dibuat.

Peniaga buah-buahan, terutamanya peniaga durian, akan menerima sokongan dan pendedahan pemasaran maksimum sepanjang kempen ini melalui paparan banner dalam aplikasi, laman mikro-khas, push notifications dan banyak lagi.

Adalah difahamkan bahawa objektif FAMA dan Shopee bagi kerjasama jangka panjang ini adalah untuk memacu sektor pertanian dalam mencapai kemampanan dalam jangka masa panjang menerusi perniagaan secara dalam talian. 

Shopee, dalam pada itu, mendedahkan bahawa lebih daripada 2 tan (2,000kg) durian telah dijual melalui platformnya dalam masa 24 jam setelah diberi pendedahan dalam kempen 6.6 Super Sale pada bulan Jun yang lalu. Kata kunci 'durian' juga merupakan salah satu perkataan yang paling banyak dicari pengguna di platform tersebut.

Untuk memuaskan pengidaman durian anda, kunjungi https://shopee.com.my/m/durian-e-fiesta 

Sebagai tambahan kepada Durian E-Fiesta, FAMA juga akan memberikan baucar kepada pelanggan yang membeli produk dari kedai rasmi mereka di Shopee. Layari https://shopee.com.my/agrobazaar_fama untuk menikmati potongan harga RM10 dengan perbelanjaan minimum RM50 bagi barangan seperti daging ayam, daging lembu, sayur-sayuran, buah-buahan dan banyak lagi.



First Giveaway By Nufaa

Tuesday, July 14, 2020 3
First Giveaway By Nufaa


Hai, jom kita memeriahkan giveaway ni. Klik je banner kat bawah ni dan follow syarat-syarat senang je. Oh ye korang kena cepat tau, esok 15 Julai 2020 dah tarikh tutup penyertaan. Good luck!


Monday, 13 July 2020

Giveaway by ejulz & mamapipie

Monday, July 13, 2020 5
Giveaway by ejulz & mamapipie




Hi korang. Jom luangkan masa join segmen ni. Klik je banner di atas dan join syarat-syarat yang diberikan.