Resepi Spaghetti Carbonara Simple Bahan Campak Campak - Faizzah Amir

Tuesday, 21 April 2020

Resepi Spaghetti Carbonara Simple Bahan Campak Campak











Ni kes musim PKP tekak ni ada je mintak nak makan itu ini kalah orang mengidam. Terpandang sos prego carbonara teringin pulak nak makan spaghetti. Tapi time ni bahan serba serbi tak cukup. So demi tekak yang teringin kita buat juga la guna bahan campak-campak apa yang ada kat dapur aku tu.

 Tapi hasilnya not bad sedap jugak tau hehehe... Tak boleh la lawan rasa spaghetti carbonara yang cukup sifatnya tapi kalau korang dah teringin sangat nak makan boleh la try ikut resepi aku yang serba simple ni....



BAHAN - BAHAN :
Spaghetti (Celur hingga lembut dengan sedikit garam dan minyak)

Sos Carbonara
2 sudu marjerin 
Bawang besar, bawang putih & halia (dikisar)
Isi ayam (dipotong kecil)
Black Pepper/Lada Hitam 
Lada Putih
Prego Carbonara Mushroom Pasta Sauce
Daun sup (dipotong halus)

CARA - CARA
Spaghetti 
Spaghetti yang sudah siap dicelur diangkat dan ditoskan.

Sos Carbonara 
Cairkan marjerin di dalam kuali. Letak bawang dan halia kisar tumis hingga kekuningan. Masukkan Prego Carbonara Mushroom Pasta Sauce. Masukkan isi ayam yang telah dipotong dan gaul rata hingga ayam masak. Letakkan pula black pepper dan lada putih. Akhir sekali, taburkan daun sup yang dipotong halus dan sedia untuk dihidang bersama spaghetti. 




P/s  ~ Musim pkp ni masak jela apa yang ada kat dapur. Kadang bahan try and error ni sedap juga kan. 

5 comments:

  1. Macam-macam resepi nak cuba sekarang ni, kan. Sampai menu yang tak pernah masak pun rasa nak buat! 😂

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa. huda paling favourite dengan carbonara ni.

    ReplyDelete
  3. Campak-campak pun jadi cabonara ek..hahahaha kalau tak campak, agaknya jadi nasi minyak kot hahahaha

    ReplyDelete

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. [https://faizzahamir.blogspot.com/] does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information.

Thank You.