Jom Amalkan Tips Berbuka Puasa Secara Sihat




 



🍎Mulakan dengan mengambil makanan yang ringkas. Contoh: 3 biji kurma dan segelas air kosong. 

🍎Bersederhana dan jangan makan berlebihan mengikut nafsu. 

🍎Ikut sukatan yang betul. #sukusukuseparuh

🍎Kurangkan makanan berlemak, tinggi garam dan gula. 


Tip sihat : Beri perhatian kepada saiz hidangan kerana kita cenderung untuk mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak semasa lapar.


Sumber info & gambar : IG myhealthkkm

6 comments:

  1. Sis kan buka 3 biji kurma, lepas tu masa lps terawih tengok tv, makan lagi berbiji-biji kurma, nanti sahur 3 biji lagi hahahaha tahun ni pose gile makan kurma ajwa tu..

    ReplyDelete
  2. Good tips. 👍

    Segmen dah mula. Boleh semak k. Kalau ada silap blh bgtau ejulz k. Sponsor pun dialukan join.


    https://ejulz.blogspot.com/2020/04/segmen-ucapan-buat-frontliners-covid-19.html?m=1

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya saiz hidangan atau jenis hidangan lebih bergantung kepada tukang prepare juadah berbuka... so dia orang ni lah kena aware dengan tips ni... biasanya para isteri atau para ibu la kan haha... kami para suami ni tukang perabih jer... semoga kita semua sentiasa sihat dalam bulan puasa ini dan hari-hari seterusnya... makan berpada-pada...

    singgah sini dari "SEGMEN : UCAPAN BUAT FONTLINERS COVID-19" dan salam kenal

    ReplyDelete
  4. Thank you. Lagi lagi dekat rumah ni actually lagi mudah kita nak kawal pengambilan makanan. Suku suku separuh is the best. Will try.

    ReplyDelete
  5. yee azam Ramadhan tahun ni nak suku suku separuh...hihihi

    ReplyDelete

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. [https://faizzahamir.blogspot.com/] does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information.

Thank You.