Misi Mencari Idea Nak Masak Apa - Faizzah Amir

Saturday, 21 March 2020

Misi Mencari Idea Nak Masak Apa



              Oven zaman purbakala... 

21.03.2020. Perintah Kawalan Pergerakan. Dah masuk hari keempat. Aku dah start blur sikit-sikit tak tahu nak buat apa. Tapi aku tetap memilih untuk Stay At Home. Duduk Di Rumah. Kes Covid-19 di negara kita makin meningkat. So please bagi kerjasama. Esok pun ATM (Angkatan Tentera Malaysia) akan turun untuk bekerjasama dengan PDRM (Polis Diraja Malaysia). Untuk apa? Untuk mengawal korang yang tak reti dok diam tu. Orang suruh duduk rumah pun susah. Kalau keluar untuk keperluan yang betul-betul penting tak apa jugak. Ni melepak lagi haishh sabar lah dulu...

Kan aku dah melalut lagi dari tajuk asal. Yela dah banyak pihak terjejas sebab kedegilan ni. Petugas kesihatan, polis, ni tentera pulak. Kesian suami aku and the geng kat kem tu. Nak kena handle hal yang satu ni. Tak apa lah. Demi negara tercinta. Kurelakan jua hahaha... Semoga semua pihak yang terlibat sentiasa dalam lindungan Allah ketika menjalankan tugas. In sya Allah.. Aaminn aaminn ya rabbal alamiinn...

Ok perenggan ketiga baru nak cerita pasal tajuk. Tengok oven tu yang jarang 'panas' sejak dua menjak ni tiba-tiba rasa nak buat something la. Biskut ke kek ke... Tengok kat facebook ramai yang buat biskut ala2 hari raya gitu. Aku pun dok angkut oven ni bawa turun dapur. Haha selama ni terperap je nun kat bilik stor atas rumah tu.

Mak aku pun heran dah tanya lama dah tak buat biskut. Selalu guna oven tu buat pizza je. Kadang malas guna air fryer. Haha bila kerajinan dah datang, jangan ditangguhkan ye. Tu yang laju pegi mengangkut oven bawa turun. Kes dah bosan asyik ulangan menu tiap hari. Ni nak mencari menu kudapan untuk menonton televisyen pula.

Ok aku nak pergi test oven ni dulu ye nanti next2 baru cerita nak buat apa dengan oven ni. Entah-entah mood lain pulak mengacau next year lak baru beroperasi oven ni. Hehehe... Korang yang tengah buat aktiviti masing-masing kat rumah tu macam biasa aku nak pesan lagi stay safe, kerap basuh tangan, pakai mask dan sanitizer bila perlu keluar untuk beli barang keperluan. Nak extra safe lagi pakai glove jadi rasa confident bila nak sentuh barang-barang kat rak tu.

Semoga urusan kita semua dipermudahkan dan wabak covid-19 ni akan beransur hilang.. In sya Allah... Aaminn aaminn ya rabbal ala miinn...

2 comments:

  1. buat cookies macam subway tu....sedapnyaaaaaa

    ReplyDelete
  2. kan...
    tiap ari dok mikir masak pe.
    oven berfungsi.
    pengukus berfungsi.
    air fryer berfungsi.
    :) ha ha ha ha...

    ReplyDelete

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. [https://faizzahamir.blogspot.com/] does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information.

Thank You.