Resepi Daging Bistik - Faizzah Amir

Sunday, 15 March 2020

Resepi Daging Bistik


Cuti sekolah ni kalau korang tak ada idea nak masak apa jom cuba resepi daging bistik ni. Aku pun baru first time cuba, alhamdulillah suami dan family suka.

Yela dah boring kot selalu aku masak daging kicap, black pepper, masak kurma tu jela berulang-ulang. Google terjumpa lauk ni syok pulak bila first time buat jadi. Sebab resepi dia pun mudah untuk korang ikut. So apa tunggu lagi, jom masak daging bistik!





Bahan-Bahan:

1/2 kg daging batang pinang (dipotong kiub)
1/2 kg ubi kentang (dipotong dadu)
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar marjerin
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh serbuk lada hitam
4 cm kulit kayu manis
Bahan perasa
Kacang pis untuk hiasan
Bahan (kuah):

300 ml air
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar cili boh
1 sudu besar tomato puree
1 kiub stok daging
Bahan (dikisar):

1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih


Cara-cara Menyediakan:

Gaul daging batang pinang bersama tepung gandum, serbuk lada hitam dan garam.

Perapkan selama 30 minit dalam peti sejuk.

Panaskan minyak serta marjerin dalam kuali sehingga cair.

Masukkan daging tadi dan goreng hingga perang. Angkat dan ketepikan.

Kemudian,masukkan kayu manis serta bahan kisar dalam kuali yang sama dan tumiskan sehingga naik wangi.

Masukkan pula ubi kentang dan kacau rata. 

Tuang air dan masak hingga kentang separa empuk.

Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. 

Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang dan daging empuk.

Setelah itu,masukkan bahan perasa dan taburkan kacang pis sebagai hiasan.

Siap untuk dihidang.




Sumber resepi : Butterkicap by Yusof Helmy


4 comments:

  1. Fisrt time dgr daging bistik. Biasa dgr telur bistik je

    ReplyDelete
  2. kita punya komen, sama dengan Han Hanni..jadi tak payah taip dah...hahahahha

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Wr Wb

    Adakah anda mempunyai masalah kewangan dan anda sedang mencari bantuan dengan pinjaman tulen, kami di sini untuk membantu anda dengan pinjaman untuk memudahkan perniagaan anda dan menyelesaikan semua hutang anda, kami menyediakan semua jenis pinjaman, besar atau kecil, ini adalah peluang anda untuk kebebasan kewangan. tawarkan perkara berikut.

    √ Pinjaman Perniagaan Besar

    √ Pinjaman Perniagaan Kecil

    √ Pinjaman Rumah Baru

    √ Pinjaman kereta

    √ Pinjaman Ladang Besar atau kecil

    √ Pinjaman untuk projek jangka panjang atau jangka pendek

    √ Memulakan pinjaman perniagaan

    √ Koperasi Pinjaman

    √ Pinjaman untuk Projek sedia ada

    Mengapa anda perlu memilih kami.

    + Kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah

    + Tidak peduli di mana negara anda berasal, kami akan meminjamkan anda.

    + Proses kami sangat mudah dan mudah. sangat orang boleh memahaminya.

    + Kami adalah syarikat yang sangat jujur dan boleh dipercayai.

    + Kami tidak memberikan maklumat peribadi anda kepada sesiapa sahaja,

    Maklumat anda selamat dengan kami.

    Matlamat utama kami adalah untuk memberi pinjaman seberapa banyak yang anda mahu dan bersedia untuk mendapatkan pinjaman, anda perlu mengatakan kepada diri anda cukup, anda tidak boleh terus membiarkan kekurangan wang menghadkan pertumbuhan perniagaan anda. hubungi kami dengan maklumat hubungan kami di bawah dan marilah kita bersatu dengan memberikan pinjaman yang akan membantu mengembangkan perniagaan anda. Anda tidak perlu bimbang, kami sangat boleh dipercayai dan bersedia memberi pinjaman kepada anda.

    Hubungi kami dengan:
    Syarikat: Firma Pinjaman Femi Otedola
    E-mel: femiotedolaloanfirm@gmail.com
    E-mel: femiotedolaloanfirm1@outlook.com
    WA: +1 (469) 464-5833 (Chat Only)
    WA: +1 (806) 395-2203 (Chat Only)

    atau lawati Laman Web kami dan gunakan Hubungi Kami dan kami akan membalas anda.

    Laman web: https://femiotedolaloanfirm.blogspot.com

    Hubungi kami hari ini dan mari membantu mengembangkan perniagaan anda.

    ReplyDelete
  4. Wah sedapnya daging bistik. Lama x makan. Boleh dicuba nanti

    ReplyDelete

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. [https://faizzahamir.blogspot.com/] does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information.

Thank You.