COVID-19 | Norma Baharu | Amalkan 3W dan Elakkan 3S/3C - Faizzah Amir

Tuesday, 7 July 2020

COVID-19 | Norma Baharu | Amalkan 3W dan Elakkan 3S/3C




Credit picture to ~ IG myhealthkkm 





AMALKAN 3W

✔️ WASH
✏️ Kerap basuh tangan dengan air dan sabun     atau pensanitasi tangan (hand sanitizer)

✔️ WEAR
✏️ Memakai pelitup muka apabila bergejala atau keluar rumah

✔️ WARN
✏️ Jangan bersalaman atau bersentuhan
✏️ Lakukan disenfeksi
✏️ Amalkan etika batuk atau bersin
✏️ Duduk di rumah
✏️ Dapatkan rawatan kita bergejala


ELAKKAN  3S/3C

❌ Tempat sesak (crowded place)

❌ Tempat sempit dan tertutup (confined space)

❌ Sembang dekat-dekat (close conversation)



P/s ~ Walaupun sekarang dah PKPP (Pergerakan Kawalan Pergerakan Pemulihan) tapi kita perlu hidup di dalam norma baharu. Patuhi SOP yang ditetapkan. Alhamdulillah kes pun semakin mengecil angkanya semoga beransur hilang terus virus Covid-19 ini.

4 comments:

  1. sama2lah kita amalkan new norm :)

    ReplyDelete
  2. semoga semua selamat dan dipermudahkan urusan harian kita dengan norma baru ni. kanak-kanak pun dah faham dengan norma baru ni. budak berdiri je tahan dahi untuk scan, bila suruh pakai sanitizer pun dorang ikut, bila cakap xleh masuk kedai, dorang faham. cuma kalau kat sekolah, jumpa kawan2 memang lupa sekejap dorang pasal SOP penjarakan sosial.hehe

    ReplyDelete
  3. gara2 pkp dan covid 19 ni dptla wak beberapa duit bantuan prihatin keraJaann., hehehe

    ReplyDelete
  4. "Bismillah, ar-Rahman, ar-Raheem".

    Firma: CREDIT FINANCIAL GROUP
    E-mel: (creditfinancialgroup01@gmail.com)
    BBM: {DDA46523}
    WHATSAPP> +447480724786

    Firma: CREDIT FINANCIAL GROUP Dari meja dan pejabat ini CREDIT FINANCIAL GROUP tahun ini menjanjikan menjadi tahun lebih banyak wang dalam akaun bank anda, ini kerana kami menguruskan CREDIT FINANCIAL GROUP memberikan pinjaman kepada semua orang yang mempunyai keperluan kewangan yang besar tahun ini untuk memulakan satu atau dua perniagaan bahkan untuk mengubahsuai kediaman mereka juga untuk menghidupkan semula perniagaan mereka dan jangan takut dengan pemasangan bulanan anda kerana kami mempunyai pakej khas untuk mempersiapkan anda atau bahkan memberi kuliah tentang bagaimana melaburkan wang anda dengan sumber yang sangat tinggi. perniagaan jadi jangan hanya duduk di sana dan kemudian biarkan orang lain maju secara kewangan katakan tidak kepada kemiskinan tahun ini katakan tidak untuk hutang tahun ini tahun ini adalah tahun yang luar biasa yang boleh membawa kemasyhuran Tuhan tidak mengharapkan kita menjadi miskin daripada kita menjadi bijak dalam menjana wang dan kemudian melaburkan wang dalam perniagaan yang sangat menguntungkan jadi melalui ini kami berada di sini untuk memberi pinjaman kepada anda kerana CREDIT FINANCIAL GROUP dipenuhi dengan dana yang anda cari anda boleh menghubungi kami melalui maklumat hubungan di bawah

    E-mel: (creditfinancialgroup01@gmail.com)
    BBM: {DDA46523}
    WHATSAPP> +447480724786

    ReplyDelete

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. [https://faizzahamir.blogspot.com/] does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information.

Thank You.