Tihani Cikang ~ Pelbagai Khasiat Di Dalam Satu Pek - Faizzah Amir

Saturday, 29 June 2019

Tihani Cikang ~ Pelbagai Khasiat Di Dalam Satu Pek


Hai. Ni ada lagi satu cerita best yang aku dapat masa tengah dok borak-borak kosong dengan ex schoolmate kat whatsapp. Masa tu aku tengah minta tips kat dia bagaimana nak bagi susu badan meriah, yela since ada baby yang dah masuk usia 5 bulan lebih ni hari-hari dok memikirkan nak breastfeed kat dia. Risau takut susu tiba-tiba drop dan macam-macam lagi la kerisauan yang melanda since jadi mak-mak ni. Cehhh 🤭

Kawan aku ni share la dia berjaya breastfeed 2 orang anak dia sampai umur 2 tahun lebih. Dia banyak amalkan minum air masak, makan yang berkhasiat untuk tumbesaran anak. Salah satu pemakanan dia yang dia beritahu kat aku dia amalkan laicikang. Laicikang?? Serius aku rasa macam selalu pernah dengar benda ni tapi tak sangka banyak khasiat rupanya.
Nak memudahkan aku lagi katanya, dia memperkenalkan salah satu produk iaitu Tihani Cikang. Mudah katanya nak masak benda ni. Rebus atau didih je bahan-bahan nya dalam lebih kurang 15-20minit je.

So aku pun dapatkan la Tihani Cikang yang special ni. Sebab apa aku cakap special?? Aku tertarik demgan cara pembungkusannya coz aku kalau beli something memang pandang luarannya juga tak kira la benda makan atau tak boleh makan 😆

Korang nak tahu kandungan bahan-bahan dalam Tihani Cikang?? Ni dia ~~

💮 Longan kering 💮 Kurma merah
💮 Kembang Semangkuk 💮 Gula batu
💮 Gula kundur 💮 Biji selasih 
💮 Gula melaka
💮 White fungus 💮 Kismis 
💮 Kacang

Dan ini pula antara khasiat dan kelebihan Tihani Cikang  ~~

🍹Menyejukkan badan & mengubati kelesuan(time balik kerja rasa badan panas peluh-peluh plus penat dan lesu. Segarkan balik tenaga tu dengan Tihani Cikang ni)

🍹Boleh mengubati demam panas dan batuk jika diminum panas atau suam.

🍹Kurma merah sebagai milk booster, kaya dengan kalsium, boleh mencegah sakit sendi dan tinggi dengan serat.(boleh beli untuk mak ayah yang ada sakit sendi tu, atau kita sendiri🤭

🍹Kembang semangkuk boleh menurunkan demam, merawat asma dan melawaskan.

🍹Selasih mengubati batuk,baik untuk jantung dan mata.

🍹Mengenyangkan juga,bukan sekadar minuman menghilangkan haus.(complete semua kan dalam satu pek)
    

    Credit Picture by ~ Puan Eyfa


Cantik kan pek istimewa edisi raya ni. Ni tengah musim raya lagi jom cepat-cepat dapatkan pek istimewa ni sementara stok masih ada


Mudah je nak masak Tihani Cikang. Rebus semua bahan kecuali kismis dan kacang dalam 15-20 minit dah siap dan sedia dihidangkan







Berminat nak mencuba? Korang boleh contact terus Puan Eyfa

Whatsapp ~ www.wasap.my/601137755339
Instagram ~ https://instagram.com/mseurasian

2 comments:

  1. Memang sedap Faiizah..Sis pun ada lagi stok dia tu...

    ReplyDelete
  2. Kalau suka laici kang mmg elok beli yg nie.. senang nak sediakan sendiri..

    ReplyDelete

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. [https://faizzahamir.blogspot.com/] does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information.

Thank You.